Krim poručuje turskim medijima: O jugu Rusije možete samo da maštate

© Sputnik / Alekseй Lebedev / Uđi u bazu fotografijaSudaka, Krim
Sudaka, Krim - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2021
Pratite nas
Karta koju je prikazala turska televizija, a koja predviđa širenje zone uticaja Ankare na jug Rusije izgleda besmisleno, turska strana treba da se mane snova o ruskoj teritoriji, rekao je šef Komiteta za narodnu diplomatije i međunacionalne odnose krimskog parlamenta Jurij Gempelj.
„Sve izgleda veoma smešno i podseća na odlomak naučno-fantastičnog žanra. Turskoj strani se samo može posavetovati da se manu snova o ruskoj teritoriji, u suprotnom bi mogli da puknu od takvog preteranog apetita“, rekao je Gempelj.

Prema njegovim rečima, Turska je aktivno motrila na Krim dok se nalazio u sastavu Ukrajine, kada je aktivno vodila na poluostrvu propagandne i finansijske aktivnosti.

„Sada je Krim legalni deo Rusije. Rusija nije Ukrajina, s njom takve zakulisne igre neće proći“, poručio je političar.

Ranije je televizija TGRT1 (TGRT1) u programu prikazala kartu koja odražava prognozu kompanije „Stratfor“ o širenju turske sfere uticaja.

Pretpostavlja se da će se do 2050. godine na njoj naći nekoliko zemalja Severne Afrike, Bliskog istoka, bivšeg Sovjetskog Saveza, kao i regioni juga Rusije, uključujući Krim, Kubanj, Rostovsku oblasti i republike Severnog Kavkaza.

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio ranije da Ankara ne priznaje Krim za ruski region i da namerava da podrži krimske Tatare zajedno sa Ukrajinom.

Krim je postao ruska regija nakon referenduma, gde je više od 96 odsto birača glasalo za ponovno ujedinjenje sa Rusijom. Predsednik Rusije Vladimir Putin naglasio je da je pitanje Krima u potpunosti zatvoreno.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala