Američki ugao: Preporod ruskih podmornica – ozbiljan problem za SAD i saveznike

© Foto : Ministarstvo odbrane RusijeNuklearna podmornica „Kazanj“
Nuklearna podmornica „Kazanj“ - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2021
Pratite nas
Današnje mogućnosti ruske Ratne mornarice pokazuju visok razvoj opšteg vojnog potencijala zemlje i zbog toga bi zemlje NATO trebalo da budu zabrinute, piše američki portal „Diplomat“.
Kako se navodi, Rusija ima snažnu pomorsku tradiciju i strukturi njene Ratne mornarice podmornice igraju važnu ulogu kako u nuklearnom obuzdavanju, tako i u demonstraciji moći.

Pritom, vojni potencijal Rusije značajno je porastao od 1991. godine zahvaljujući reformama u oblasti modernizacije i finansiranja, kao i usled prelaska na visoko tehnološko naoružanje, što se značajno odrazilo i na stanje Ratne mornarice, piše autor članka.

„Preporod ruskih podmornica predstavlja ozbiljan problem za Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike“, konstatuje novinar.

Među najnovijim nuklearnim podmornicama, novinar posebno izdvaja podmornice projekta „Jasen“ i „Borej“, podsećajući da će prve biti naoružane krstarećim raketama „Kalibar“, a druge interkontinentalnim balističkim raketama „Bulava 30“. Pored toga, podmornice za specijalne namene „Habarovsk“ i „Belgorod“ postaće nosači nuklearnih torpeda „Posejdon“.

Podsetimo, podmornice tipa „Borej“ su nuklearni strateški nosači raketa sa poboljšanim karakteristikama. Glavni brod serije „Knez Vladimir“ već je u službi Severne flote. Napravljena je još jedna nuklearna podmornica tog projekta, a tri su u procesu izgradnje. 

U zavisnosti od bojevih zadataka, ruske podmornice „Jasen“ mogu imati različite modifikacije: protivbrodske, protivpodmorničke, za napade na kopnene mete i strateške. Zajedno sa „Kalibrima“ podmornice mogu nositi i snažnije rakete kao što su „Oniks“, koje su specijalno namenjene za uništavanje velikih nadvodnih ciljeva. 

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala