Sreten Stojanović: Umetnik koji je ovekovečio slobodni duh svog naroda

© Muzej grada BeogradaSreten Stojanović, Domaća muzika, 1931. Muzej grada Beograda
Sreten Stojanović, Domaća muzika, 1931. Muzej grada Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Narodni muzej u Beogradu obeležava Dan državnosti Republike Srbije, izložbom „Sreten Stojanović. Vrline karaktera i materijala“, koja predstavlja opus umetnika čije skulpture čine upečatljiv vizuelni deo identiteta srpske i jugoslovenske umetnosti 20. veka.

Ukazujući na trajnu vrednost bogatog i raznovrsnog umetničkog opusa Sretena Stojanovića, u Velikoj galeriji centralne zgrade Narodnog muzeja, izložen  je izbor umetnikovih likovnih ostvarenja iz kolekcije Narodnog muzeja, upotpunjen radovima iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Narodnog muzeja Čačak, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Umetničke zbirke SANU, ULUS-a, Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i radovima iz privatnih kolekcija, navedeno je u saopštenju Narodnog muzeja.

Portreti savremenika i istorijskih ličnosti

Svojim radom usmeren pre svega ka ličnom i trajnom, Stojanović je i sam govorio kako je upravo čovek i sam život ono što ga uzbuđuje, pokreće i menja. Verovao je da se prilikom umetnikovog vraćanja prirodi i on sam, svakim pojedinačnim delom, obnavlja poput prirode -  nikad se ne ponavljajući.

© Narodni muzej ČačakSreten Stojanović, skulptura "Filip Višnjić", 1955. Narodni muzej Čačak
Sreten Stojanović: Umetnik koji je ovekovečio slobodni duh svog naroda - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2021
Sreten Stojanović, skulptura "Filip Višnjić", 1955. Narodni muzej Čačak

Sreten Stojanović je upamćen kao autor prostudiranih portreta svojih savremenika, istorijskih ličnosti i onih najbližih, članova porodice.

Stojanovićeve skulpture se odlikuju kako prepoznatljivim i autentičnim obležjima vrlina ovekovečenih ličnosti, tako i izrazitim poštovanjem, isticanjem i uvažavanjem materijala u kojima skulptura nastaje.

Vaspitan u duhu borbe za slobodu

Sublimirajući u svom radu izvorni talenat, sa znanjem i iskustvom stečenim obrazovanjem u Beču i Parizu, Sreten Stojanović je, težeći ka umetničkoj istini, tokom više decenija oblikovao i menjao svoja izražajna sredstva. Stvarao je svojim doživljajem i uzbuđenjem oblikovane skulpture, koje na čudesan način dublje, šire i dalje žive i komuniciraju kroz vreme.

© Udruženje likovnih umetnika SrbijeSreten Stojanović, portret "Branislav Nušić", 1925. Udruženje likovnih umetnika Srbije
Sreten Stojanović: Umetnik koji je ovekovečio slobodni duh svog naroda - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2021
Sreten Stojanović, portret "Branislav Nušić", 1925. Udruženje likovnih umetnika Srbije

Vaspitan i odgojen u duhu borbe za slobodu, Sreten Stojanović je bio umetnik koji je čitavog života intenzivno učestvovao u relevantnim društvenim i političkim zbivanjima, produktivno stvarajući dela u kojima neguje epsku tradiciju unoseći nezaobilaznu intimnu notu. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala