Senatori pozvali Bajdena da uvede nove sankcije „Severnom toku 2“

© Nord Stream 2 / Uđi u bazu fotografijaSeverni tok 2
Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2021
Pratite nas
Američki senatori, republikanac Džim Riš i Džejn Šahin iz Demokratske stranke, uputili su pismo predsedniku SAD-a Džou Bajdenu u kome traže da se uvedu nove sankcije protiv „Severnog toka 2“, prenosi agencija „Blumberg“.
„Odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke su kamen temeljac transatlantskog saveza, ali dozvola da se dovrši 'Severni tok 2' ne znači konstruktivan put ka ovom partnerstvu“, napisali su oni.

Senatori su pozvali Bajdena da do 16. februara dostavi relevantan izveštaj koji će obuhvatiti i kompanije koje rade na projektu.

Kako je ranije za Sputnjik rekao izvor upoznat sa situacijim, u toku pregovori na nivou ministarstava Amerike i Nemačke o ukidanju sankcija „Severnom toku 2“, mada je njihov ishod neizvestan.

Stroitelьstvo gazoprovoda Severnый potok-2 v Leningradskoй oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2021
Pregovori o ukidanju sankcija „Severnom toku 2“ traju, strateški paket za SAD verovatan scenario

„Severni tok 2"

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

Polaganje cevi je nastavljeno godinu dana kasnije kada je brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama.

Sjedinjene Američke Države uvele su 19. januara sankcije brodu „Fortuna“ koji učestvuje u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, kao i vlasniku broda, kompaniji „KVT-RUS“ smatrajući da je to politički projekat koji preti energetskoj bezbednosti Evrope.

Ruska strana više puta je izjavljivala da je projekat apsolutno komercijalan i konkurentan i isticala da on ne podrazumeva obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u EU.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala