Šef ruskih obaveštajaca o terorizmu: Rusija je pouzdano zaštićena

© Sputnik / Eugene Odinokov / Uđi u bazu fotografijaSergej Nariškin
Sergej Nariškin - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2021
Pratite nas
Specijalne službe redovno dobijaju signale o planovima terorista u Rusiji, stečeno je ogromno iskustvo i zemlja je prilično pouzdano zaštićena od tog zla, rekao je šef Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.
„Prilično redovno dobijamo signale o određenim namerama, planovima militanata, terorista, članova terorističke organizacije. Želeo bih reći da su ruske specijalne službe, bezbednosne snage, pre svega Federalna služba bezbednosti, stekle ogromno iskustvo u borbi protiv međunarodnog terorizma i ispravno je reći da je Rusija prilično pouzdano zaštićena od tog zla“, rekao je Nariškin, komentarišući vest izvora iz bezbednosnih snaga da teroristi organizacije „Tahril el Šam“ pripremaju militante za napade u različitim gradovima Rusije na mestima održavanja masovnih protesta.

Osvrnuo se i na saradnju sa američkom Centralnom obaveštajnom agencijom (CIA) rekavši da je kandidat za šefa agencije Vilijam Berns čovek sa vrednom biografijom.

„On je osoba sa prilično temeljnim znanjima i iskustvom u oblasti međunarodnih odnosa, međunarodne politike i ima veoma vrednu radnu biografiju. U toj biografiji nema nikakvih neprijatnih momenata, kao što je bio slučaj sa njegovom prethodnicom Džinom Haspel“, rekao je šef ruskih obaveštajaca.

On je istakao da će ruska služba sarađivati sa CIA koliko to bude moguće.

„Naša saradnja se praktično nije prekidala. Razmenjujemo različite informacije na temu borbe protiv međunarodnog terorizma“, saopštio je Nariškin.

Komentarišući saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Rusije da ruska nesistemska opozicija direktno sarađuje sa Zapadom, Nariškin je rekao da MIP ne preuveličava kada govori o tome.

„MIP Rusije u svojim komentarima ne greši i ne preuveličava. Mogu samo da dodam da oni koji sarađuju sa specijalnim službama zemalja koje vode prema Rusiji neprijateljsku politiku, oni se ne nazivaju opozicionarima. Ovde se treba koristiti drugi termin“, rekao je Nariškin.

Ranije je saopšteno da su vođe terorističke organizacije Tahrir el Šam uputili svoje pristalice da izvode napade u različitim gradovima Rusije na mestima održavanja masovnih protesta. U te svrhe lideri terorističkih organizacija pripremaju najpouzdanije i najiskusnije militante među regrutima, koji imaju rusko poreklo ili koji su vrbovani u zemljama koje se graniče sa Rusijom.

Podsetimo, na sajtu tranzicionog tima izabranog predsednika SAD Džoa Bajdena ranije se pojavilo saopštenje da će na mesto direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA) biti imenovan Vilijam Berns. On je bio ambasador SAD u Moskvi od 2005. godine do 2008. godine. Berns se povukao iz spoljnopolitičke službe 2014. godine nakon 33 godine diplomatske karijere. Trenutno je na čelu Fonda Karnegi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala