Ruski diplomata: Zapad sada otvoreno podržava politiku zatvaranja medija, maske su pale

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaOEBS: Spremni smo da pomognemo Belorusiji, specijalna sednica u petak
OEBS: Spremni smo da pomognemo Belorusiji, specijalna sednica u petak - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2021
Pratite nas
Podrškom koju je pružio odluci Kijeva da zatvori opozicione kanale u Ukrajini Zapad je praktično objavio informacioni rat protiv izveštavanja koje nije u skladu sa njegovim zvaničnim stavovima, kako na svojoj teritoriji, tako i u zemljama poput Ukrajine, ocenio je zamenik predstavnika Rusije u OEBS-u Maksim Bujakevič.
„Rekao bih da je to revolucionarni razvoj, ‘maske su pale’. Oni sada otvoreno podržavaju politiku zatvaranja medija“, rekao je Bujakevič.

Podsetimo, Zelenski je početkom februara potpisao ukaz kojim na snagu stupa odluka o uvođenju sankcija na pet godina za nekoliko opozicionih TV kanala i poslanika opozicione stranke koji je njihov vlasnik. Iz Kijeva je potom stigla optužba da te kanale finansira Rusija.

Sankcije su uvedene protiv kanala „112.Ukrajina“, „NewsOne“ i „ZIK“  i poslanika „Opozicione platforme – za život“ Tarasa Kozaka. 

Prema rečima Bujakeviča, proizlazi da „Zapad faktički uvodi vojnu cenzuru protiv ruskih medija, i ne samo ruskih, jer ukrajinski kanali nikakve veze s Rusijom nisu imali već su zastupali opozicionu poziciju u odnosu na predsednika Zelenskog, aktuelnu vlast u Kijevu“.

„To su jednostavno bili kanali koji su odraz drugog političkog spektra i zatvorili su ih. Zašto? Zato što su u suprotnosti sa interesima Zapada u Ukrajini“, rekao je Bujakevič.

On je ocenio da je to prelomni momenat.

„Ključni, u izvesnom smislu prelomni trenutak jeste činjenica da je niz država – SAD, Velika Britanija, Kanada, Nemačka i neke druge – otvoreno podržao zatvaranje TV kanala. Ako su se ranije uzdržavali od takvih stvari, čuvajući privid poštovanja prava medija, uključujući Ukrajinu, onda sada govore: ‘Ispravno je što su zatvorili jer je to borba protiv ruskih dezinformacija’“, rekao je Bujakevič.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala