Rusi objasnili kako će se vakcina „Sputnjik Ve“ ispitivati na deci

© AFP 2023 / PHOTO / DPA / LUKAS SCHULZE +++ GERMANY OUT +++Vakcina
Vakcina - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2021
Pratite nas
Tokom ispitivanja vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) na deci biće formirane četiri starosne grupe, a doza vakcine će biti različita za svaku grupu, saopštio je direktor centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.
„Kada dobijemo dozvolu za ispitivanje vakcine 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) na dečjoj populaciji, oni će najverovatnije biti podeljeni na starosne grupe, na primer od 17 do 14 godina, od 14 do devet, od devet i manje, a možda će biti podeljeni čak na četiri grupe. I u zavisnosti od starosne grupe doziranje će biti različito – što su mlađi i doza vakcine će biti niža“, objasnio je stručnjak.

Takođe je precizirao da se najverovatnije neće morati unositi druge izmene u sastav vakcine. Međutim, ako se do početka ispitivanja vakcine na deci testira nazalna vakcina, najverovatnije će se taj oblik vakcine preporučivati deci.

Podsetimo, vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Rusija ima još jednu registrovanu vakcinu „EpiVakKorona“ centra „Vektor“, a uskoro će biti registrovana i treća.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala