SZO: Sve tri ruske vakcine će dobiti preporuku za upotrebu

© AP Photo / Anja NiedringhausLogo Svetske zdravstvene organizacije (SZO)
Logo Svetske zdravstvene organizacije (SZO) - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2021
Pratite nas
Predstavnica Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Rusiji Melita Vujnović smatra da će sve tri ruske vakcine protiv virusa korona dobiti preporuku SZO za upotrebu, prenosi portal „RBK“.
„Drugi proces koji se odvija preko SZO je privremena registracija za korišćenje vakcina u hitnim situacijama. To je preporuka Svetske zdravstvene organizacije na osnovu detaljne analize sva tri elementa (kvaliteta, efikasnosti, bezbednosti). Verujem nacionalnim regulatornim organima, Rusija ima ogromno iskustvo u proizvodnji vakcina. Više puta sam govorila o sovjetskim vakcinama protiv velikih boginja, poliomijelitisa, vakcini protiv žute groznice, koja ima potvrdu SZO. Sigurna sam da će sva tri kandidata (ruske vakcine) proći taj proces i da će dobiti preporuku o korišćenju“, izjavila je Vujnovićeva.

Bivši glavni sanitarni lekar, poslanik Državne dume Rusije Genadij Oniščenko izjavio je da su Rusi time, što su napravili tri vakcine, „celom svetu pokazali da ruska naučna škola, ruska imunologija zadržava svoje vodeće pozicije na planeti“.

Takođe je ukazao na raznolikost ruskih vakcina, rekavši da su napravljene „vakcine svih vrsta, koje postoje“

Oniščenko je naglasio da se i sam ranije uspešno vakcinisao.

Rusija je prva u svetu registrovala vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), vektorsku vakcinu, zasnovanu na adenovirusu čoveka. Druga registrovana vakcina u Rusiji je „Epivakkorona“ centra „Vektor“. Napravljena je na osnovu veštački sintetizovanih elemenata strukture virusa kroona.

U januaru ove godine Ministarstvo zdravlja Rusije dobio je dokumenta za registraciju treće ruske vakcine centra „Čumakov“. Registracija se očekuje 16. februara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala