Navaljni pred sudom zbog klevete – ponovo u sudnici strane diplomate

© Foto : Press-služba Mosgorsuda / Uđi u bazu fotografijaRuski opozicionar Aleksej Navaljni na sudu u Moskvi
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni na sudu u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2021
Pratite nas
Aleksej Navaljni se ponovo našao pred sudom zbog klevete na račun veterana Drugog svetskog rata – saslušanje se odvija u Babuškinskom sudu u Moskvi, a novinari izveštavaju da u sudnici prisustvuju i strane diplomate.

Kako javlja dopisnik, u Babuškinski sud su stigle diplomate Letonije, Litvanije i Estonije. Pridružio im se i član delegacije Evropske unije u Moskvi.

Istovremeno, pres-služba britanske ambasade, čije su diplomate prisustvovale prethodnom saslušanju Navaljnog, danas je saopštila da predstavnici njihove ambasade neće prisustvovati u Babuškinskom sudu u Moskvi.

Veteran Drugog svetskog rata Ignat Artjomenko, koji je optužio Navaljnog za klevetu, odbio je da učestvuje u saslušanju, pozivajući se na „nekorektno ponašanje“ Navaljnog.

Glavna lekarka moskovske klinike je saopštila da Artjomenko ne može prisustvovati suđenju, jer ima mnoštvo hroničnih srčanih i plućnih bolesti.

Odbrana Navaljnog je podnela zahtev za izuzeće sudije Vere Akimove. Advokat Navaljnog Olga Mihajlova i Navaljni doveli su u pitanje njenu nepristrasnost i kompetentnost. Akimova je nekoliko puta opomenula Navaljnog i zapretila da će ga udaljiti iz sudnice.

Pored toga, portparolka Simonovskog suda u Moskvi Kristina Švadčenko je saopštila da je odbrana Navaljnog uložila žalbu na odluku suda da mu se uslovna kazna zameni zatvorskom u trajanju od 3,5 godine.

Navaljni je optužen za klevetu zbog njegovih komentara na video u kojem veteran Ignat Artjomenko izražava podršku izmenama Ustava Rusije. Krajem avgusta sud je rešio da obustavi postupak zbog bolesti Navaljnog, ali kada se sredinom januara vratio iz Nemačke u Rusiju, ročišta su nastavljena. On ne priznaje krivicu.

Podsetimo, Navaljni je uhapšen na aerodromu u Moksvi, jer se, kao uslovno osuđeni, nije odazivao na pozive policije. On je imao dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja. Moskovski sud je doneo odluku da uslovna kazna Navaljnom bude zamenjena zatvorskom kaznom od tri i po godine.

Sudskom procesu prisustvovali su i predstavnici petnaestak zapadnih ambasada, a vodeće zapadne zemlje su posle izricanja presude zatražile od Rusije da opozicionar bude oslobođen.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala