Najcrnji scenario: Šta ako ludilo u EU primora Rusiju na neželjeni odgovor

© AFP 2023 / MLADEN ANTONOVZastava EU u Moskvi
Zastava EU u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2021
Pratite nas
Poruka da je Rusija spremna i na najcrnji scenario prekida odnosa s Evropskom unijom ne znači da ona to i želi, već samo da neće dalje da popušta ludilu u Briselu koji je postao talac interesa američke elite, ocenjuju ruski eksperti.

Rusija nikada neće biti inicijator raskida odnosa s EU, rekao je portparol Kremlja, pojašnjavajući izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da je Rusija spremna i na takvu mogućnost ukoliko Brisel uvede sankcije koje će stvoriti rizik za osetljive sfere ruske ekonomije.

Spremni i na najcrnji scenario

Lavrov je naglasio i da Rusija ne želi da se izoluje od sveta, ali da treba biti spreman za najgori mogući scenario. Politikolog Marat Baširov ocenjuje da je takav stav potpuno ispravan.

„Sankciono ludilo koje sada dominira u Evropskoj uniji samo šteti i Rusiji, i njima. A ako ne reagujemo ovako oštro, onda ćemo ostati talac neutemeljenih odluka Evropske unije. U principu, Lavrov kaže da je ovo štetna politika, i ako neko planira da uvede bilo kakve sankcije protiv Rusije u, prema njegovim rečima, posebno osetljivim sferama, onda bi to trebalo da se zasniva na nekim dokazima, a ne na ličnom mišljenju grupe ljudi koja vlada u Evropskoj uniji“, objašnjava za Sputnjik Baširov.

Baširov ipak očekuje da će nove sankcije koje se najavljuju iz EU biti samo deklarativne i da će se završiti sa, kako kaže, pozadinskom bukom. Dmitrij Perlin, zamenik direktora ruskog Fonda za razvoj savremene diplomatije, upozorava, međutim, da zapadna civilizacija koju oličava EU, dosledno i svesno ide ka pogoršanju odnosa s Rusijom.

„Uprkos ekonomskim, naučnim, humanitarnim vezama, birokratski aparat Evropske unije, koji direktno zavisi od stava Sjedinjenih Država, ide ka pogoršanju odnosa. Generalno, jasno je zašto. Zato što je savez Rusije i Evrope prilično poguban za SAD. Stoga Amerika, svim svojim mehanizmima, svim svojim metodama pokušava da stvori prepreke za tako duboku integraciju“, navodi ruski politikolog.

EU u inat radi na svoju štetu

Perlin u izjavi za Sputnjik konstatuje da se pogoršanje odnosa ogleda i u usporavanju izgradnje Severnog toka 2 i u histeriji oko ruskog blogera Alekseja Navaljnog.

„Sve to ukazuje na činjenicu da je Evropa danas talac odnosa sa Sjedinjenim Državama. I umesto da grade pragmatične odnose sa Rusijom, oni prate političke interese američke elite. U ovoj situaciji postoji mogućnost prekida odnosa sa EU. Ne može se reći da će to biti duboka dezintegracija i prekid svih kontakata. Pre će to biti apsolutno oprezna strategija u komuniciranju, stav prema kome Rusija demonstrativno neće biti spremna da ponovo popušta u interesu Evrope, već će postupati polazeći od činjenice da je Evropa nepredvidiv i neozbiljan partner“, ističe Perlin.

To ne znači, dodaje on, da Rusija neće graditi odnose s pojedinačnim zemljama EU - Nemačkom, Italijom, Francuskom.

„Biće kontakata, ali ako govorimo o dubljoj integraciji Evrope i Rusije u celini kao dva subjekta, onda su naravno šanse male. A Lavrov vrlo korektno kaže da je Rusija spremna za ovo. Spremnost ne znači da Rusija to želi. To znači da će rusko tržište biti orijentisano na Kinu, zemlje ŠOS-a i BRIKS-a. To znači da će se naučno osoblje i humanitarne veze više razvijati sa onim zemljama koje žele da imaju stvarne partnerske odnose sa Rusijom. I naravno, s ruske strane, sve ovo izgleda kao da Evropa u inat radi na sopstvenu štetu“, primećuje Perlin.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ponovila je da je Rusija orijentisana na saradnju i da je više puta i na svim nivoima pozivala na to kolege iz Evropske unije. „Koliko puta smo iznosili razne argumente u korist našeg zajedničkog delovanja u rešavanju problema u svetu, koje bi moglo da se razvija i sa EU, i na bilateralnoj osnovi sa članicama Unije. Na žalost, s druge strane čujemo samo agresivnu retoriku“, zaključila je Zaharova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala