Ljudsko telo kao baterija za električne uređaje: Novo otkriće naučnika /video/

CC0 / Pexels/Karolina Grabowska / Pametni sat i vežbanje
Pametni sat i vežbanje - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2021
Pratite nas
Ljudsko telo može da posluži kao baterija za električne uređaje, otkrili su naučnici iz Kine i SAD. Oni su napravili uređaj koji toplotu ljudskog tela pretvara u struju.

Taj uređaj može da se nosi kao prsten, narukvica ili na drugi način tako da dodiruje kožu. Energija koju generiše dovoljna je za pokretanje „pametnog“ sata ili sličnog uređaja.

Novi uređaj je fleksibilan, sam se popravlja kada je oštećen, može da se reciklira i ne mora da se dopunjava strujom iz električne mreže, objavljeno je u naučnom časopisu „Sajens advans“.

Radi se o minijaturnom termoelektričnom generatoru koji koristi ljudsko telo kao biološku bateriju.

Baterija za električne uređaje vremenom se troši i mora da se promeni. Naš uređaj, međutim, može da se nosi bez prestanka“, kaže Đianliang Šao, profesor na Univerzitetu Kolorado, jedan od autora uređaja. On kaže i da je želja naučnika da ovakvi uređaji zamene baterije na električnim aparatima koje ljudi nose sa sobom.

Novi uređaj može da generiše oko jedne volte energije po kvadratnom centimetru kože. Prema proceni naučnika, uređaj u obliku narukvice mogao bi da generiše oko pet volti struje dok čovek hoda, mnogo više nego baterije u mnogim satovima.

„Kada osoba trči ili vežba, njeno telo se zagreva, a tu toplotu hladi vazduh. Termoelektrični generatori u bliskom kontaktu sa ljudskim telom mogu da iskoriste tu toplotu, koja bi inače bila izgubljena“, kaže Šao. Dodaje i da snaga takvog generatora može biti povećana kombinovanjem više uređaja.

Osnovu uređaja čini elastični materijal poliimin, u kog su ugrađeni tanki termoelektrični čipovi povezani metalnim provodnicima.

Prema objašnjenju naučnika, novi uređaj je veoma otporan na spoljne uticaje i može sam da se popravlja, kao biološko tkivo. Na primer, ukoliko se pokida, prekinuti delovi se spoje i blago pritisnu da bi ponovo „srasli“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala