Lavrov saopštio koji su uslovi za uspešnu saradnju Rusije i EU

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije, EU i Francuske
Zastave Rusije, EU i Francuske  - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2021
Pratite nas
Proterivanje diplomata zapadnih zemalja, koji su učestvovali u neodobrenim protestima u Rusiji, nije bilo vremenski usklađeno sa posetom šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja Moskvi, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Naravno, to nije bilo usklađeno sa njegovom posetom. O tome je doneta odluka čim su te ljude identifikovali tokom učešća u nezakonitim protestima. Onda su počela 'jadikovanja' da su diplomate, koji obavljaju svoj posao, vrše svoju profesionalnu dužnost, nepravedno zadržani, optuženi za nešto što nisu radili – za učešće u nezakonitim protestima. Odmah smo ih podsetili da ti 'protesti' ne samo da su bili neodobreni i nedozvoljeni, nego ta gospoda nije ni nameravala da traži ikakve dozvole“, rekao je Lavrov u intervjuu koji je objavljen na kanalu „Solovjov lajv“.

Lavrov je takođe objavio koji su to uslovi za uspešnu saradnju sa Evropskom unijom.

„Ako hoće da rade kao ljudi, onda to treba da bude zasnovano na uzajamnom poštovanju, nemešanju u unutrašnja pitanja druge strane, saradnji na temama za koje smo zainteresovani i oni i mi. Rezultat takvih razgovora može biti samo ravnoteža interesa, a ne naš pristanak na nešto što oni predlože“, rekao je šef ruske diplomatije.

Na pitanje novinara da li je uspeo da se sprijatelji sa nekim od kolega sa međunarodne scene, Lavrov je odgovorio da je takvih „mnogo“.

„Plašim se da ih navedem. Mnogi od njih su u Evropskoj uniji na veoma visokim pozicijama. Ne želim da dobri ljudi stradaju“, rekao je Lavrov šaljivo, istakavši da na Zapadu ruske partnere doživljavaju kao „toksične“.

Ranije je Lavrov rekao da je Rusija spremna na prekid odnosa sa Evropskom unijom ukoliko Brisel uvede sankcije koje će stvoriti rizik za osetljive sfere ekonomije.

Prethodno je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije 5. februara saopštilo da su diplomate Švedske, Poljske i Nemačke, koje su učestvovale na neodobrenim protestima u Rusiji proglašene za persone non grata i da će u najskorije vreme napustiti zemlju. Radi se o diplomatskom osoblju generalnih konzulata Kraljevine Švedske i Republike Poljske u Sankt Peterburgu i ambasadi Savezne Republike Nemačke u Moskvi. Poljska, Nemačka i Švedska su odgovorile istom merom i proterale ruske diplomate.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala