Kon: Situacija se pogoršava, razmišlja se o zaoštravanju mera

Pratite nas
Član Kriznog štaba dr Predrag Kon upozorio je danas da se epidemiološka situacija u Srbiji postepeno i uporno pogoršava i da je rizik od zaražavanja pojačan u vreme praznika, zbog čega je apelovao na građane da se pridržavaju mera, a posebno oni koji će praznike provesti u zimovalištima.

Kon je na redovnoj pres konferenciji Kriznog štaba rekao da je porast broja zaraženih posledica lepog vremena pre desetak dana i naglasio da nema govora o popuštanju mera, kao i da se razmišlja o zaoštravanju, ali da za sada nema jasnih i dovoljnih podataka da bi se insistiralo na tome.

„Videćemo šta će biti zaoštravanje. Jasno je da ćemo posledice ponašanja tokom praznika videti tek kasnije“, rekao je Kon i objasnio da se eventualno pooštravanje mera neće odnositi na zatvaranje skijališta i ugostiteljskih objekata već na ograničavanje radnog vremena.

Na konstataciju da Krizni štab upozorava na opasnost od širenja zaraze tokom praznika, a da se danas otvara gondola na Kopaniku i pitanje da li će ako posle praznika skoči broj zaraženih, odgovornost biti na građanima, Kriznom štabu ili vladi, Kon je rekao da otvaranje gondole ne bi posebno komentarisao, a da ćemo za eventualno pogoršanje situacije svi zajedno biti odgovorni.

„Ne znam čemu služi to pitanje, apel je da se poštuju mere i na poslednjem sastanku Kriznog štaba odlučeno je da nema govora o njihovom popuštanju“, rekao je Kon.

Dodao je da je pojačan inspekcijski nadzor u zimovalištima i da su to mesta pojačanog rizika za zaražavanje.

On je naveo da je u jednoj beogradskoj opštini od 863 pozitivnih slučajeva, u periodu od 18. januara do 5. februara, 79 zaraženih bilo je na zimovanju.

Ponovio je da oni koji su primili prvu dozu vakcine nije zaštićeni i da su ispitivanja pokazala da svega oko 50 odsto vakcinisanih posle prve doze stekne određeni imunitet, ali da je posle druge doze nivo antitela značajno veći.

„Svi se osete zaštićeno posle prve doze, a to je teška varka i sve češće se javlja zaražavanje kod onih koji su primili prvu dozu“, rekao je Kon.

U Srbiji je do sada revakcinisano 126.149 osoba, rekao je epidemiolog. Kako je naveo, do sada dato 710.138 doza vakcine protiv virusa korona. Onih koji su primili samo prvu i onih koji su revakcinisani ukupno je 583.989.

Kon je dodao da je prosečna starost vakcinisanih 65 godina i da se za sada uglavnom vakcinišu stariji, hronični bolesnici i zdravstveni radnici, a da je pred nama veliki posao da nastavimo omunizaciju i podižemo kolektivni imunitet.

„Broj hospitalizovanih je više nego dvostruko manji, ali ako ćemo stalno da se vraćamo u kovid sistem, imaćemo posledice za nekovid pacijente, a koje verovatno i sada imamo i koje ćemo tek otkrivati“, rekao je Kon.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala