Štiti najmanje devet meseci: Nižu se odobrenja ruske vakcine „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina protiv virusa korona "Sputnjik Ve"
Ruska vakcina protiv virusa korona Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2021
Pratite nas
Kazahstan je odobrio primenu ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u svojoj zemlji, dok je Ministarstvo zdravlja Belorusije odobrilo upotrebu te vakcine na starijima od 60 godina.

„Kazahstan je 27 zemlja koja je odobrila vakcinu 'Sputnjik Ve'“, saopšteno je na Tviteru ruske vakcine.

Direktor Centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg je saopštio da je eksperimentalno dokazano da vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) štiti najmanje devet meseci.

„U ovom momentu eksperimentalno možemo da garantujemo da je dejstvo vakcine oko devet meseci, malo više“, istakao je stručnjak.

On je dodao da su se on i nekoliko zaposlenih u centru „Gamaleja“ među prvima vakcinisali „Sputnjikom Ve“ (Sputnik V).

„Nivo zaštitnih antitela nam omogućava da svi budemo donori plazme za one koji obole od ove zarazne bolesti. Dakle, nivo antitela je veoma visok“, dodao je on.

Ranije je saopšteno da je ruska vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) jedna od tri vakcine u svetu po broju odobrenja koja su izdali državni regulatori

Podsetimo, vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Rusija ima još jednu registrovanu vakcinu „EpiVakKorona“ centra „Vektor“, a uskoro će biti registrovana i treća.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala