Zelenski: Kijev prihvata samo format razmene zarobljenika po principu „svi za sve“

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficePredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Pratite nas
Kijev ne priznaje nijedan format za razmenu zarobljenika u Donbasu osim po principu „svi za sve“, drugi predlozi se smatraju provokacijama, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tokom radne posete Donbasu sa ambasadorima zemalja G7.
„Dogovorili smo se u decembru o razmeni ‘svi za sve’. Ne znamo za druge formate razmene, ne priznajemo druge formate razmene“, rekao je Zelenski, prenosi televizija „Ukrajina 24“.

Prema njegovim rečima, one razmene koje su se ranije sprovodile odvijale su se u određenom formatu, konkretno, ljude sa spiskova proveravale su obaveštajne službe Ukrajine.

„Sve druge formate smatramo provokacijama“, istakao je Zelenski. Istovremeno je podsetio da je Kijev predao svoj deo spiskova za razmenu zarobljenika.

Ranije su stalni predstavnici Donjecka i Luganska u kontakt grupi za Donbas, Natalija Nikonorova i Vladislav Dejnjego, saopštili da će samoproglašene republike jednostrano predati Kijevu grupu pritvorenih lica uz posredovanje Viktora Medvedčuka, šefa političkog saveta parlamentarne frakcije Opoziciona platforma – za život.

Šef kijevske delegacije kontakt grupe za Donbas Leonid Kravčuk rekao je da neće biti predaje pritvorenika ukrajinskim vlastima iz Donjecke i Luganske narodne republike i da razmena treba da se odvija na nivou države, a ne privatnih lica.

Prva za dve godine razmena zarobljenika dogodila se u Donbasu 29. decembra 2019. godine. Kijev je predao DNR i LNR 124 ljudi, a Donjeck i Lugansk su Kijevu predali 76 osoba. Nakon toga je započeo rad na formiranju novih spiskova razmene. Kijev je 16. aprila 2020. godine predao još 14 osoba DNR i LNR. Početkom decembra, šef kijevske delegacije u kontakt grupi Leonid Kravčuk rekao je da razmena zarobljenika neće biti obavljena do kraja ove godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala