Zaharova o protestima: Zapad pokušava da koristi maloletnike kao živi štit

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaPrivođenje na nezakonitom protestu koji je održan u znak podrške Alekseju Navaljnom
Privođenje na nezakonitom protestu koji je održan u znak podrške Alekseju Navaljnom - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Pratite nas
Rusija neće dozvoliti medijske manipulacije Zapada koje imaju za cilj pozivanje tinejdžera na učešće u neodobrenim političkim akcijama, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Oni pokušavaju da uvuku maloletnike u svoje 'igrice', koristeći ih kao 'živi štit' ili ciljnu grupu svojih medijskih napada i koriste ih tokom sprovođenja odgovarajućih nezakonitih akcija u našim gradovima. To je nedopustivo i takvo mešanje u naše unutrašnje stvari će biti presečeno“, naglasila je portparolka.

Prema njenim rečima, evidentno je da se sprovodi velika antiruska provokacija.

„Ta provokacija je orijentisana na unutrašnju političku situaciju i na pokušaj da je destabilizuje i rasturi. Ti pokušaji su osuđeni na propast. Mislim da su naše zapadne kolege svesne toga“, objasnila je Zaharova.

Proterane diplomate svesno prekršile zakon

Zaharova se osvrnula i na proterivanje nemačkog, poljskog i švedskog diplomate iz Rusije, rekavši da su vrlo dobro shvatali da su prekršili ruske zakone jer su akcije u kojima su učestvovali bile neodobrene.

Ona je podsetila da je u Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima sadržana odredba o tome da su „sva lica koja uživaju privilegije i imunitet dužna da, ne dovodeći u pitanje svoje privilegije i imunitet, poštuju zakone i pravila zemlje u kojoj borave“. S tim u vezi, dodala je da su u Rusiji još pd marta prošle godine zabranjena sva javna i masovna okupljanja.

„Sve to su strane diplomate veoma dobro znale. Stoga učešće zaposlenih u generalnim konzulatima Švedske, Poljske i ambasadi Nemačke na protestima održanim 23. i 31. januara ne samo da predstavlja mešanje u unutrašnje stvari Ruske Federacije, već je to i očigledno i svesno kršenje zakona države u kojoj borave“, izjavila je Zaharova.

Podsetimo, Rusija je ranije proterala trojicu evropskih diplomata – iz Nemačke, Poljske i Švedske zbog učešća u neodobrenim protestima koji su održavani u Rusiji u znak podrške opozicionaru Alekseju Navaljnom. Nakon što su ruske vlasti donele ovu odluku stigle su reakcije iz Evrope – dok su Nemačka i Švedska osudile taj postupak, Poljska preti odmazdom.

Inače, Simonovski sud u Moskvi je ranije doneo odluku da se Navaljnom ukine uslovna kazna u slučaju „Iv Roše“ i zameni kaznom od 3,5 godine zatvora. Ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala