Srbija ima znanje i tehnologije za proizvodnju ruske vakcine, počinju ekspertski razgovori /video/

© Sputnik / Aleksandar MilačićRuski stručnjaci u Beogradu povodom proizvodnje ruske vakcine u Srbiji
Ruski stručnjaci u Beogradu povodom proizvodnje ruske vakcine u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Pratite nas
Uveren sam da će Srbija učiniti sve što je neophodno kako bi u Institutu „Torlak“ počela proizvodnja ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i njena distribucija u našoj zemlji, regionu, pa i Evropi, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posle sastanka delegacija dve zemlje tim povodom.

Srbija bi u tom slučaju bila prva u Evropi koja proizvodi vakcinu na svojoj teritoriji i mogla bi da distribuira vakcinu i u regionu i Evropi.

Kako je dodao, u razgovorima su učestvovali predstavnici ruskog Ministarstva industrije, Ruskog fonda za direktne investicije i ruske agencije za lekove.

„Eksperti sutra počinju razgovore u Institutu ‘Torlak’. U prvoj fazi bi se radilo punjenje vakcine, pakovanje i distribuiranje, a za pun ciklus proizvodnje, u drugoj fazi, bi bilo potrebno oko devet meseci. Predsednik Vučić je rekao da bi Srbija kupila potpuno novu opremu kako bi bili ispunjeni svi standardi. Srbija bi bila prva u Evropi koja bi proizvodila vakcinu“, rekao je ministar. Borba za vakcinu je kao borba za zlato, rekao je on i dodao da je sedam evropskih zemalja izrazilo interesovanje da u Srbiji hitno počne proizvodnja.

„Korak smo ispred drugih i verujem da ćemo uspeti da uradimo sve što je neophodno“, zaključio je on.
© Sputnik / Aleksandar Milačić„Sedam evropskih zemalja iskazalo interesovanje da u Srbiji počne proizvodnja ruske vakcine“.
Srbija ima znanje i tehnologije za proizvodnju ruske vakcine, počinju ekspertski razgovori /video/ - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
„Sedam evropskih zemalja iskazalo interesovanje da u Srbiji počne proizvodnja ruske vakcine“.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko je ocenio da počinje nova faza u saradnji dve zemlje u borbi protiv virusa korona koja je od početka bila uspešna.

Ruski „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) je toliko popularan u Srbiji, rekao je on, zbog podataka o efikasnosti, ali i osećaja prijateljstva i poverenja između dve zemlje.

„Ovo je prvi sastanak dve delegacije, upoznavanje, sutra će biti još jedan sastanak, počinje nova faza u saradnji“, kazao je ruski ambasador.

Naša otvorenost, spremnost Rusije i institucija da pružimo tehnologije i pomoć, jasan je pokazatelj da Rusija ne gleda na vakcinu kao na sredstvo za globalno nadmetanje nego da imamo prijatelje s kojima možemo da ostvarimo cilj, da se izborimo sa virusom, istakao je Bocan-Harčenko.

„Verujemo da će i proces (registracije vakcine) u EU ići svojim tokom, bez politizacije“, rekao je ambasador.

© Sputnik / Aleksandar Milačić„Počinje nova faza u saradnji dve zemlje u borbi protiv virusa korona koja je od početka bila uspešna“.
Srbija ima znanje i tehnologije za proizvodnju ruske vakcine, počinju ekspertski razgovori /video/ - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
„Počinje nova faza u saradnji dve zemlje u borbi protiv virusa korona koja je od početka bila uspešna“.

Direktorka „Torlaka“ Vera Stoiljković je rekla da Institut ima tehnologije i znanja neophodna da, uz transfer ruske tehnologije, počne proizvodnja „Sputnjika Ve“ (Sputnik V).

Podsetila je da su predstavnici Instituta pre dve nedelje bili u fabrici u Vladimirskoj oblasti u Rusiji i videli pogone za proizvodnju vakcine i tehnologiju koja je njima poznata.

© Sputnik / Aleksandar Milačić„Torlak ima tehnologije i znanja neophodna da, uz transfer ruske tehnologije, počne proizvodnja ‘Sputnjika Ve’ (Sputnik V)“.
Srbija ima znanje i tehnologije za proizvodnju ruske vakcine, počinju ekspertski razgovori /video/ - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
„Torlak ima tehnologije i znanja neophodna da, uz transfer ruske tehnologije, počne proizvodnja ‘Sputnjika Ve’ (Sputnik V)“.

Torlak ima stručnjake koji mogu da odgovore na ovaj zadatak“, rekla je ona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala