Rusija: Vojna aktivnost Norveške podriva stabilnost u regionu

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Pratite nas
Povećavanje vojne infrastrukture u Norveškoj podriva regionalnu bezbednost i šteti odnosima sa Rusijom, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Smatramo da takva aktivnost Osla predstavlja pretnju regionalnoj bezbednosti i ‘stavlja krst’ na tradicionalnu norvešku politiku nerazmeštanja stranih baza na svojoj teritoriji u mirno vreme“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu.

Moskva se nada da će Oslo odgovorno graditi svoju politiku na severu i „uzdržati se od koraka koji podrivaju regionalnu stabilnost i nanose štetu bilateralnim odnosima“, naglasila je ona.

Kako je navela, Moskva je obratila pažnju na informacije o pripremama za razmeštanje eskadrile američkih strateških bombardera u norveškoj vazduhoplovnoj bazi Erland u regionu Trondhajm radi izvođenja zajedničkih vojnih vežbi.

„Ovu odluku Osla smatramo još jednim korakom u lancu sličnih akcija za povećanje vojne aktivnosti na Dalekom severu, u neposrednoj blizini ruskih granica“, konstatovala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Zaharova je primetila da se nedaleko od norveškog Tromsa završava izgradnja luke za američke podmornice, a osim toga, na severu zemlje su trajno raspoređene jedinice marinskog korpusa iz Velike Britanije, Holandije i Sjedinjenih Američkih Država.

„Zbunjuju komentari ministra odbrane Norveške da akcije njegove zemlje navodno imaju stabilizujući efekat i da navodno nema razloga za posebno oštru reakciju Moskve. Teško da se može govoriti o smirenosti kada rastu tenzije i stvara se moćna platforma za izvođenje vojnih operacija protiv naše zemlje“, zaključila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala