Rusija odbija da pravi ustupke Americi i NATO u raketnim sporazumima

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaMoskva
Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i NATO treba da shvate da je vreme jednostranih ustupaka Rusije po pitanju kontrole naoružanja davno prošlo, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
„Rusija, kao i svaka druga zemlja, ima svoje zakonite interese, svoje brige. Naše kolege, kako u Vašingtonu, tako i u nekim drugim prestonicama, treba to da shvate i uzimaju u obzir. U ovakvim pitanjima ne može postojati jednosmerna ulica. Ovde nema mesta ustupcima koji su pod pritiskom ili ne nailaze na reciprocitet. Samo ravnopravan dijalog može dovesti do postizanja uravnoteženih, uzajamno prihvatljivih sporazuma“, rekao je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, ubeđen je da poštovanje tih principa ostaje ključ uspešne saradnje u pitanjima jačanja međunarodne bezbednosti i stabilnosti.

Produženje Sporazuma o smanjenju i ograničavanju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) ne predstavlja ustupak ni Moskve ni Vašingtona, naglasio je diplomata.

„Važno je istaći da nije bilo govora i ne radi se o bilo kakvim ustupcima ni sa jedne strane. Uvereni smo da zajednička odluka naših zemalja o produžetku sporazuma podjednako odgovara i njihovim nacionalnim interesima“, istakao je Rjabkov.

Takođe je naglasio da će se, zahvaljujući tom koraku, u odnosima Rusije i SAD na određeni period sačuvati „neophodni nivo uzajamne predvidljivosti i transparentnosti u oblasti strateškog ofanzivnog naoružanja“. To samo po sebi ima izuzetno veliki značaj za jačanje međunarodne bezbednosti i stabilnosti, dodao je diplomata.

Prema njegovim rečima, produženjem sporazuma START 3 Moskva i Vašington su otvorili novi prozor mogućnosti za diplomatiju kada je reč o potrazi za perspektivnim rešenjima u oblasti kontrole naoružanja.

Ruski diplomata je takođe poručio da ukoliko SAD odbiju da razgovaraju o problemima oko njihovih sistema protivraketne odbrane, šansi za sklapanjem novog sporazuma sa Vašingtonom koji bi zamenio sporazum START 3 praktično nema.

Dodao je da Amerika „prilično odgovorno“ ispunjava produženi START 3, ali ostaje poznati problem sa uključivanjem u sporazum određenog broja modernizovanih nosača raketa „o kojima će se i dalje razgovarati“.

Rjabkov je dodao da su Moskva i Vašington započeli proceduru za usaglašavanje rasporeda provera i konsultacija u okviru produženog sporazuma START 3.

Rjabkov se osvrnuo i na Sporazum o otvorenom nebu, rekavši da Rusija ne isključuje mogućnost da obustavi procedure za izlazak iz sporazuma ukoliko SAD preispitaju svoju odluku o povlačenju, ali „niko ne treba da očekuje ustupke od Rusije“.

Podsetimo, dogovor o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) između Rusije i Amerike stupio je na snagu 3. februara.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala