Predstavnik Rusije pri EU: Razgovor u Moskvi jeste bio težak, ali Borelj preuveličava

© Press-služba predstavitelьstva ES v RF / Uđi u bazu fotografijaSastanak šefova evropske i ruske diplomatije Žozepa Borelja i Sergeja Lavrova u Moskvi
Sastanak šefova evropske i ruske diplomatije  Žozepa Borelja i Sergeja Lavrova u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Pratite nas
Ocena vrhovnog predstavnika Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja da su odnosi Rusije i EU „dotakli dno“ je preuveliučavanje, rekao je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.
„Iako gospodin Borelj, očigledno izmenivši svoje formulacije na putu od Moskve do Brisela, kaže da su naši odnosi 'dostigli dno', ja mislim da je to u značajnoj meri preterivanje. Razgovor u Moskvi je bio težak, pre svega za naše partnere. Ali, sa druge strane, bio je izuzetno otvoren i mislim da niko od učesnika neće poreći da je na kraju bio visoko profesionalan“, rekao je Čižov.

Prema njegovim rečima, tokom sastanka u Moskvi su, između ostalog, razmatrane teme o kojima obe strane imaju sličan, ili isti stav, „a ima i takvih“.

„Razgovarali smo i o onome što nas danas deli. Upravo to ističe važnost nastavka dijaloga, što, uzgred govoreći, i EU smatra neophodnim. I Borelj, čak i u uslovima otvorene histerije sa kojom je morao da se suoči u Evropskom parlamentu (gde su održane specijalne rasprave posvećene putovanju Borelja u Moskvu) potvrdio je takav stav“, konstatovao je Čižov.

Podsetimo, šef evropske diplomatije Žozep Borelj posetio je Moskvu 4-6. februara, a tokom svoje posete sastao se sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom i sa predstavnicima ruskih nevladinih organizacija U Moskvi je Borelj izjavio da postoje oblasti u kojima Rusija i EU mogu i treba da sarađuju, jer će u tom slučaju biti postignuti dobri rezultati, a Brisel se, prema njegovim rečima, zalaže za dijalog sa Moskvom, uprkos poteškoćama u odnosima.  

Međutim, Borelj je prilikom podnošenja izveštaja evropskom parlamentu u vezi sa njegovom posetom Rusiji rekao da se Evropska unija i Rusija nalaze na istorijskoj prekretnici po pitanju međusobnih odnosa. On je dodao da „Rusija nije opravdala očekivanja i nije postala savremena demokratija“. Borelj je takođe saopštio evroposlanicima da bi mogao da inicira nove sankcije Rusiji. Prema rečima visokog predstavnika EU, sukobi u Ukrajini, u Pridnjestrovlju, kao i situacija u Belorusiji, povećavaju tenzije u odnosima Rusije i Evropske unije.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala