Predstavljen novi paket pomoći: Svima po 60 evra — kad se prijaviti, ko dobija dodatnih 50 evra

Pratite nas
Ministar finansija Siniša Mali predstavio je sa premijerkom Anom Brnabić novi paket pomoći privredi i građanima u vrednosti od 249,4 milijarde dinara.

Kada je reč o direktnoj podršci za građane Srbije, prošle godine je za 6.118.911 građana isplaćena jednokratna novčana pomoć od 100 evra.

Kako je poručio ministar Mali, nastaviće se u tom maniru i ove godine tako što će se građanima koji se budu prijavili isplatiti ukupno 60 evra i to najpre u maju 30 evra, a zatim u novembru još 30.

Potrebno je da se prijave na isti način kao i prošlog puta, preko portala Uprave za trezor ili putem kol-centra, a prijavljivanje će početi krajem aprila. Kao i prošlog puta, penzioneri i primaoci novčanih socijalnih davanja neće morati da se prijavljuju već će biti automatski prijavljeni.

Za najstarije sugrađane spremljen je i dodatni novac, tako da će oni u septembru dobiti dodatnih 50 evra, što znači da će ukupno u toku godine dobiti 110 evra. Za ovih dodatnih 50 evra biće izdvojeno još 10 milijardi dinara.

„Ovo je narodni novac i odgovorna ekonomska politika“, ocenio je Mali.

Ministar finansija izjavio je i da je u sredu završena isplata uvećanih januarskih penzija za 5,9 odsto svim penzionerima.

„Sa jučerašnjim danom isplatili smo za više od 1,7 miliona penzionera uvećanu januarsku penziju za 5,9 odsto, po švajcarskoj formuli“, rekao je Mali.

Mali je naveo da je dosadašnja pomoć za ublažavanje posledica kovida-19 vredna ukupno vredna 953 milijarde dinara, odnosno oko osam milijardi evra.

„Ovo je izuzetno veliki i sveobuhvatan paket pomoći“, naglasio je Mali u Palati Srbija na predstavljanju trećeg paketa mera za pomoć privredi i građanima.

Mali je istakao da učešće javnog duga Srbije i uz treći paket pomoći neće preći 60 odsto BDP-a, navodeći da država vodi odgovornu ekonomsku politiku i da smo očuvali makroekonomsku stabilnost.

„Hoćemo da pomognemo građanima i privredi i da ih spremimo za vreme posle pandemije, da napravimo juriš i na svetska tržišta i ostvarimo brži razvoj“, rekao je Mali.

Ministar je naveo da ove godine ohrabruje to što su brojke iz januara mnogo bolje nego što se očekivalo i da je, umesto planiranog deficita u budžetu od 13,4 milijardi dinara, ostvaren suficit od 13,3 milijardi dinara, preneo je Tanjug.

Prva isplata 50 odsto minimalca u trećem paketu 8. aprila

Prva isplata 50 odsto minimalne zarade za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća predviđena trećim paketom mera podrške očekuje se 8. aprila, rekao je Mali.

On je naveo da je novim paketom predviđeno tri isplate polovine minimalca za mart, april i maj.

Prijava poslodavaca koji nameravaju da koriste tu podršku koju daje države počeće od 1. marta na sajtu Poreske uprave, dodao je ministar finansija.

„Prijava poslodavaca je jednostavna, uz ograničenje za sve one koji prihvate pomoć, a to je da ne smeju da otpuste više od 10 odsto zaposlenih nakon tri meseca od isplate poslednjeg minimalca i da isplaćuju dividende“, rekao je Mali.

U treći paket podrške uključena su, kaže Mali, za razliku do prethodna dva paketa, velika preduzeća, jer i ona nakon godinu dana pandemije trpe posledice, što je dodatnih 300.000 zaposlenih koji mogu da koriste pomoć.

Mali je naglasio i da su u trećem paketu identifikovani najugroženiji sektor, tako da sektor ugostiteljstva i turizma može da računa na još jedan puni minimalac.

Bankomat - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2021
Kako do 60 evra od države: Detaljno uputstvo za prijavu
„April, maj, jun po 50 odsto i u julu ćemo isplatiti pun minimalac za ovaj sektor koji smatramo najugroženijim“, rekao je Mali.

Tu su, kako je napomenuo, još dve sektorske mere —  za sve gradske hotele, koje uključuju pomoć koja je pružena i prošlim paketom, a to je 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi, a za sektor autobuskih prevoznika po 600 evra za svaki autobus.

Očekuje se za oko 10 dana da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspiše javni poziv za autobuske prevoznike, kazao je ministar finansija.

„Već od aprila očekujem i prve isplate i za ovaj ugroženi sektor“, najavio je Mali.

Treći paket predviđa dve garantne šeme, model za koji Mali kaže da je i prethodnom paketu obezbedio opstanak velikog broja mikro, malih i srednjih preduzeća.

„U razgovoru sa bankama izaći ćemo sa dodatnih 500 miliona evra za najugroženija preduzeća. Država će više da garantuje bankama kako bi preuzele rizik za preduzeća koja su najviše ugrožena“, rekao je Mali.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala