Opasna igra Kijeva: Direktni poziv na rat NATO-a sa Rusijom

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaNATO brodovi u luci Odesa
NATO brodovi u luci Odesa - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Pratite nas
Krimski zvaničnici ocenjuju da Kijev igra opasnu igru nudeći NATO-u da koristi vazdušni prostor Krima za svoje operacije, jer je Krim ruska teritorija, a poziv alijansi je direktni poziv na rat.

Ruski analitičari to vide kao otvorenu, zlonamernu i podmuklu provokaciju i uvereni su da će takve ideje ukrajinskih zvaničnika ostati na nivou deklarativnih izjava, inače bi to moglo dovesti do ozbiljne konfrontacije NATO-a i Rusije u regionu Krima.

„Ovo nije toliko vojna tema koliko je politička. Pitanje je kuda vodi ovaj ukrajinski predlog? Nije najjasnije šta predlažu – da li predlažu invaziju na vazdušni prostor Ruske Federacije?! Podsetiću, Krim je Ruska Federacija, pa je pitanje i kako uopšte mogu da predlažu da se izvode bilo kakve vazdušne operacije u vazdušnom prostoru Ruske Federacije?! Ovo je poziv na rat! Kada bi to toga došlo, to bi značilo kršenje državne granice, a Rusija bi u tom slučaju bila primorana da upotrebi protivvazdušne raketne sisteme ili da podigne lovce-presretače stacionirane na Krimu. Dakle, to bi bio rat i zato ne mislim da će NATO prihvatiti taj predlog i preuzeti bilo kakve akcije“, kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Mihail Hodarjenok.

Krim čuvaju raketni sistemi

Ministar za infrastrukturu Ukrajine Vladislav Kriklij je tokom sastanka sa zamenikom generalnog sekretara NATO-a za odbrambenu politiku i planiranje Patrikom Ternerom predložio Severoatlanskoj alijansi da koristi vazdušni prostor u Simferopoljskom regionu za vazdušne operacije NATO-a, konkretno za transport trupa, opreme, tereta i slično i izrazio je nadu na podršku NATO-a u praćenju vazdušne situacije duž ruske granice.

Hodarjenok ističe da je ruski Krim dobro zaštićen sa svih strana – sa kopna, mora i vazduha i da je ruska armija spremna da odgovori na svaku pretnju.

„Na Krimu je raspoređena grupa snaga i sredstava Ruske Federacije, što garantuje rešavanje svih zadataka i odbijanje svih pretnji sa kojima se suočavamo. Ovo se odnosi i na kopnene snage, i na mornaricu i vazduhoplovne snage. Konkretno, Vazdušno-kosmičke snage tamo imaju nekoliko vazduhoplovnih pukova i raspoređena su dva puka protivvazdušnih raketnih sistema S-400. Krimski most je pokriven sistemom protivvazdušne odbrane kratkog dometa. Dakle, nijedan pokušaj narušavanja ruske državne granice u vazdušnom prostoru neće proći bez posledica“, ističe ekspert.

Hodarjenok napominje da su na Krimu takođe raspoređeni obalski raketni sistemi, koji vrlo efikasno mogu da pogode sve ciljeve na vodi.

„U principu, ima dovoljno snaga i sredstava za odbranu. Pored toga, mreža aerodroma na krimskom poluostrvu, postojeće železnice i auto-putevi omogućavaju – u vrlo kratkom roku – pregrupisavanje trupa i sredstava iz ostatka zemlje, čime bi se, ako to zatreba, na Krimu povećao sastav snaga i tehnike. Ipak, za sada ne postoji takva potreba, jer na tom poluostrvu vojnih trupa i sredstva ima dovoljno i oni su spremni da odbiju svaku pretnju“, kaže Hodarjenok.

Crnomorska flota i avijacija – garanti bezbednosti

Ambasada Rusije u Vašingtonu pozvala je američku vojsku da prestane da traži izgovore i opravdanja za svoje prisustvo u Crnom moru.

Ambasada je na svom zvaničnom nalogu retvitovala objavu američke Šeste flote o zajedničkoj američko-turskoj vežbi u Crnom moru uz učešće dva razarača i dva izviđačka aviona P-8A američke mornarice, istovremeno pozivajući američku vojsku da prekine sa nepromišljenim zveckanjem oružjem, već da se pozabavi svojim poslovima u teritorijalnim vodama SAD.

Diplomate su sugerisale da je američka Šesta flota „nestrpljiva da pronađe neprijatelja u Crnom moru“ i da očajnički traži izgovor za povećanje svog prisustva u regionu – sada otvoreno, pod maskom vojnih vežbi, ističući da za mir i bezbednost Crnog mora nije potrebno strano mešanje.

Hodarjenok podseća da su SAD i NATO u poslednje vreme povećale aktivnosti svojih pomorskih snaga i izviđačkih letova u crnomorskom regionu.

„To su neprijateljski koraci, ali reći da je rat na pomolu verovatno je preuranjeno… Oni vojne vežbe redovno održavaju i u vazduhu i na vodi i na kopnu, ali bez obzira na to, u ovoj fazi se ne može govoriti o bilo kakvoj neposrednoj pretnji i početku rata. Sve su to, kao što sam rekao, neprijateljske akcije, ali to još uvek nije rat“, kaže ekspert.

Hodarjenok napominje da jedan ili dva broda NATO-a povremeno ulaze u akvatarij Crnog mora, ali da je njihov boravak u tim vodama u skladu sa Konvencijom Montre iz 1936. godine. 

Ekspert ističe da ruska Crnomorska flota stacionirana u Sevastopolju i drugim vojno-morskim bazama Crnog mora garantuje bezbednost tog regiona.

Uostalom, čitava Crnomorska flota je operativno-strateška formacija, naglasio je Hodarjenok.

Vojni stručnjak je takođe skrenuo pažnju i na pogrešnu terminologiju koju mediji i eksperti često koriste kada izveštavaju o dešavanjima u crnomorskom regionu.

„Često imamo situaciju da NATO avioni vrše izviđačke letove i svaki put kada se digne ruski lovac pogrešno se koristi termin ’presretanje‘. Kažu: ’ruski lovac je presreo NATO avion iznad Crnog mora‘, a u stvari to nije presretanja. Sve je to posledica bujne mašte. Presretanje je kada ili oborite avion ili ga prisilite da sleti na vaš aerodrom, a kada se avion podiže, leti paralelno sa avionom američkog Ratnog vazduhoplovstva ili drugih zemalja NATO-a i prati ga do trenutka skretanja na državnoj granici, time se samo šalje poruka: ’Momci, mi vas pratimo, nećemo vam dozvoliti narušavanje državne granice Ruske Federacije u vazdušnom prostoru, a u slučaju bilo kakvih neprijateljskih radnji sa vaše strane, preduzećemo adekvatne mere i akcije‘. Bolje je tumačiti na ovaj način“, objasnio je Hodarjenok.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala