Od sumnjičavosti do najvećeg naučnog dostignuća: Kako se menjao stav prema ruskoj vakcini

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja vakcine "Sputnjik Ve"
Proizvodnja vakcine Sputnjik Ve  - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Pratite nas
EU i Rusija su jednako zainteresovane za uspešan završetak registracije ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Evropi, saopštio je novinarima stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.
„Koliko vremena će trajati registracija niko u ovom trenutku ne može da predvidi, ali proces je krenuo. Mislim da su svi zainteresovani da se on dovede do kraja. Stalni predstavnik je podsetio da se Ruski fond za direktne investicije koji se bavi promovisanjem vakcine na inostrana tržišta nalazi u kontaktu sa Evropskom agencijom za lekove i radi na sertifikaciji ruskog preparata u EU“, izjavio je Čižov.

„Sa interesovanjem smo pratili kako se u EU menjao stav prema ruskom preparatu koji je nekoliko meseci, praktično od svoje pojave, gledan sa neskrivenom sumnjom, da ne kažem sa neprijateljstvom. I sve se to sada zamenilo formulacijama da je „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) najveće naučno dostignuće Rusije gotovo od vremena lansiranja prvog satelita 1957. godine“, nastavio je on.

Ruski diplomata smatra da iza ove promene stava, verovatno stoji to da se na tržištu oseća manjak vakcina. Evropska komisija je zaključila veliki broj ugovora i platila avas od 2,7 milijarde evra za kupovinu vakcina iz zapadnih država, ali još uvek nije dobila odgovarajuću količinu.

„Ovim je potvrđen naš prvobitni pristup da se u uslovima pandemije ne treba baviti rivalstvom, ne organizovati trka u vakcinama, već uspostavljati široku međunarodnu saradnju kako bi se prevazišla pandemija, voditi nepolitizovanu, neideološku borbu sa našim zajedničkim neprijateljem – virusom korona“, zaključio je Čižov.

Ruski fond za direktne investicije podneo je zahtev za registraciju vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) Evropskoj agenciji za lekove 29. januara i ima potvrdu da je prijava prihvaćena. Brzinu odobravanja prijave određuje EMA, saopštio je Fond.

U slučaju da Evropska komisija izda i odobri uslovnu dozvolu za promet, ruska vakcina moći će centralizovano da se isporučuje u Evropsku uniju. Evropska unija je još pre pojave prvih odobrenih vakcina protiv virusa korona donela odluku o njihovoj centralizovanoj nabavci. Ukupno su potpisani ugovori sa šest proizvođača.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala