Ne menjaju stav: Vašigton traži od Ankare da se reši ruskih sistema S-400

© Flickr / intrepid00Bela kuća
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države nisu odustale od zahteva da Turska odustane od ranije kupljenih ruskih protivavionskih raketnih sistema S-400, uprkos novim inicijativama Ankare po tom pitanju, koje imaju za cilj da reše nesuglasice sa Vašingtonom, rekao je šef pres-službe američkog Stejt departmenta Ned Prajs.
„Naša politika po pitanju S-400 ostaje nepromenjena. Rusi sistemi S-400 nisu kompatibilni sa vojnom tehnikom NATO-a, oni ugrožavaju bezbednost tehnologije NATO i nisu u skladu sa obavezama Turske kao članice Alijanse“, rekao je Prajs, komentarišući predlog Turske koja je saopštila da je spremna da ne koristi ruske sisteme na trajnoj osnovi.

S tim u vezi on je potvrdio da Vašington nastavlja da insistira na tome da se Ankara reši sistema koje je kupila od Rusije.

„Taj veliki dogovor Rusije i Turske, kao što znate, doveo je do toga da su protiv Ankare (u decembru 2020. godine) uvedene sankcije u okviru zakona o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija (CAATSA) . Pozivali smo i nastavljamo da pozivamo Tursku da ne zadržava taj sistem za sebe“, poručio je Prajs.

Istovremeno je odbio da pojasni da li nova američka administracija uopšte razmatra pomenutu inicijativu Turske.

„Rekao sam da se naša politika po pitanju S-400 nije promenila. To smo veoma jasno signalizirali“, podvukao je američki diplomata.

Podsetimo, mediji su pisali da je Vašigton predlagao Ankari da odustane od ruskih sistema S-400 za 100 milijardi dolara, ali Turska nije pristala. Umesto toga, izrazila je spremnost da kupi od Rusije drugi komplet S-400 pod uslovom predaje tehnologije.

Isporuke ruskih PVO sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula 2019. godine. Vašington je zahtevao da Ankara odustane od dogovora i zauzvrat kupi američke sisteme „Patriot“, preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će uvesti sankcije u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija.

SAD su kasnije uvele sankcije Sekretarijatu odbrambene industrije Turske i njegovom direktoru Ismailu Demiru, kao i trojici fizičkih lica u zemlji „povezanih sa Rusijom“.

Pročitajte još:

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala