Moskvu brine moguća pojava ešalona američke PRO u svemiru

© REUTERS / NASAPogled iz svemira na SAD
Pogled iz svemira na SAD - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Pratite nas
Moskva je zabrinuta zbog mogućeg pojavljivanja ešalona američke protivraketne odbrane u svemiru, što preti ozbiljnom destabilizacijom situacije, rekao je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.
„Sa zabrinutošću obraćamo pažnju na signale koji dolaze otuda da postoje osnove za pojavljivanje ešalona protivraketne odbrane u kosmosu, uključujući i napad iz svemira na položaje interkontinentalnih balističkih raketa pre njihovog lansiranja ili u momentu lansiranja. To su krajnje destabilizirajući koncepti“, rekao je Rjabkov.

Istakao je da se Rusija suočava sa sve većim odbijanjem SAD da se bave tematikom protivraketne odbrane, „što će biti ključna tema tokom predstojećih kontakata sa američkim kolegama“.

Prema njegovim rečima, Rusija računa na to da će se dijalog o svemiru sa administracijom predsednika SAD Džozefa Bajdena nastaviti bez odlaganja.

„Administracija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa pokazala je spremnost da stupi sa nama u ozbiljan, temeljan, profesionalan dijalog na temu kosmosa. Prošlog leta je održan intenzivan sastanak na nivou međuresorne grupe. Očekujemo da će ovaj posao biti nastavljen bez odugovlačenja“, poručio je diplomata.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala