Lukašenko: Od jedinstva Rusije i Belorusije zavisiće rat i mir u regionu

© Foto : press-služba prezidenta BelarusiAleksandar Lukašenko na Opštebeloruskom narodnom saboru 11. februar 2021. godine
Aleksandar Lukašenko na Opštebeloruskom narodnom saboru 11. februar 2021. godine - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nazvao je Rusiju strateškim partnerom i podvukao da je pomoć Rusije od najvećeg značaja. On je naglasio da dve države „imaju značajnu integraciju“ u ekonomiji, politici i odbrani. Potvrda posebnog odnosa Belorusije i Rusije manifestovala se tokom nedavnih događaja.

Velika integracija

„Aktuelni stav Rusije nije pomoć trenutnoj vladi, već podrška bratske države beloruskom narodu u kontekstu trenutnih i budućih globalnih transformacija“, rekao je predsednik Belorusije na Opštebeloruskom narodnom saboru i dodao da Belorusija i Rusija imaju „izuzetno značajnu integraciju“.

On je naveo da, prema anketama, 70 procenata stanovništva podržava integraciju sa Rusijom, a 30 procenata sa Evropskom unijom. Predsednik je podvukao, da od veze „Belorusija-Rusija“ zavisi da li će u regionu biti mir ili rat.

„Samo ćemo udruživanjem sačuvati stabilnost naših zemalja. Da li će ovde biti mir ili rat zavisi od veze 'Belorusija-Rusija' ili 'Rusija-Belorusija'. Sve će zavisiti od našeg jedinstva sa Rusijom“, izjavio je Lukašenko.

O „izgubljenom“ ratu Poljske i vojnim vežbama „Zapad-2021"

Lukašenko je naveo da se svake godine pored granica Belorusije održavaju desetine vojnih vežbi kojima se obavlja transfer velikih kontingenata vojske sa američkog kontinenta u Evropu.

„Pre dve nedelje smo imali zimsku obuku. Posle toga, u Poljskoj se podiglo mnogo buke. I ne samo u Poljskoj. Uzimajući u obzir sve ove faktore, beloruska vojska je kompjuterski simulirala budući NATO rat sa regionalnom grupacijom ruske i beloruske vojske“, izjavio je predsednik Belorusije.

Napomenuo je da je uoči Velikog otadžbinskog rata vežbe na kartama izvodila i sovjetska vojna komanda, ali iz toga nije ništa uspela da nauči.

„Poljska sada dodatna sredstva odvaja za razvoj vojske. Oni su, kako kažu, 'izgubili rat'. Mi ćemo ove godine, većinom na beloruskim poligonima, imati zajedničku vojnu obuku sa Rusijom „Zapad-2021“, rekao je Lukašenko.   

Opštebeloruski narodni sabor

Šesti Opštebeloruski narodni sabor je danas počeo zasedanjem u Palati Republike u Minsku, forum će trajati dva dana. Ukupno će biti 2.700 učesnika i zvanica: oko 2.400 delegata i 300 gostiju, uključujući i inostrane goste.

Delegati će sumirati rezultate socijalno-ekonomskog razvoja Belorusije u periodu 2016-2020. godine i razmotriti osnovne odredbe nacrta programa socijalno-ekonomskog razvoja zemlje u narednih pet godina – 2021-2025. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala