Lukašenko: Belorusija se nalazi na prekretnici, kao pred slom Sovjetskog Saveza

© Sputnik / Valeriy Sharifulin / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da se njegova država suočava sa ozbiljnim događajima koji se mogu uporediti sa raspadom SSSR.

„Nalazimo se u veoma ozbiljnom i prelomnom periodu, ne samo naša država, već i ceo beloruski narod. Ovakvih momenata u istoriji naše države, dok smo bili u sastavu SSSR i kao nezavisna Belorusija, nije bilo mnogo. Savremeni period se može uporediti sa raspadom SSSR i njegovim posledicama“, rekao je Lukašenko, govoreći na Opštebeloruskom narodnom saboru.

On je uporedio današnji period sa prvim Opštebeloruskim narodnim saborom koji je održan 19-20. oktobra 1996. godine.

„Razlika je samo u tome što je tada bilo potpuno beznađe. Nije bilo države, ničega. Prelomni momenat, haos u glavi ljudi“, naglasio je on.

Predsednik je naglasio da je Belorusija bila pod žestokim napadom spolja.

„Oslanjajući se na određene unutrašnje snage – koliko ih je bilo sami sudite, neću o tome govoriti – bio je preduzet pokušaj, ne obojene revolucije, već pobune po principu „blickriga“. Moramo da se odupremo kako god znamo, 2021. godina će biti odlučujuća“, naglasio je on.

Pored toga, Lukašenko je siguran da protivnici vlasti republike se zalažu za izlazak iz saveza sa Rusijom i ODKB.

Prema rečima Lukašenka, protesti opozicije koji su počeli nakon predsedničkih izbora u avgustu prošle godine bili su pokušaj meteža. On je naveo program koji, po njegovim podacima, namerava da realizuje opozicija.

„U političkoj sferi – izlazak iz Saveza da Rusijom, Evroazijskog saveza, Carinskog saveza i drugih integracionih organizacija, gde dominira Rusija. U vojnoj sferi – izlazak iz ODKB“, zaključio je on.

Pročitajte još:

Lukašenko saopštio uslov za političku amnestiju

Lukašenko: Sprečeno „dizanje u vazduh kuća i ulica“ u Belorusiji

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala