Kaluđerović za Sputnjik: Život me naterao da se vratim u Rad, kasno je za reprezentaciju

© AP Photo / Bob EdmeSrpski fudbaler Andrija Kaluđerović u dresu Zvezde (2011)
Srpski fudbaler Andrija Kaluđerović u dresu Zvezde (2011) - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Pratite nas
Dodajte mu loptu u noge i surovo će kazniti protivnika. Možda nije dribler, nije ni brz, ali Andrija Kaluđerović je majstor za postizanje golova. To potvrđuje i rekordan 71 pogodak u Superligi, a poslednji je dao minulog vikenda u pobedi Rada nad Proleterom (1:0).

Život često zna da bude surov i da vas udari žestoko onda kada ste na vrhuncu, kada vam sve ide kako treba. To je na svojoj koži osetio Andrija Kaluđerović, koji je igrao u životnoj formi u Žalgirisu, da bi mu sin (7,5) doživeo strašnu nesreću, zbog koje je morao da raskine ugovor s Litvancima i vrati se u Srbiju.

Mališana je udarila struja od 20.000 volti i prosto je neverovatno da je mali heroj preživeo. Sada se uspešno oporavlja, što je najvažnije.

​Ljudine su prema Andrijinim rečima ispali čelnici Žalgirisa, a njegov Rad s Banjice dočekao ga je raširenih ruku. Još jednom. I to četvrti put!

Srpski globtroter koji je promenio 14 zemalja i preko 20 klubova, ponovo je deo srpskog fudbalskog ansambla u kojem je njegovo ime ispisano zlatnim slovima, kao rekorder ko broju golova u Superligi - 71!

U razgovoru za Sputnjik Andrija Kaluđerović, koji je rešetao u dresu Crvene zvezde i zadužio nadimak  „AK- 99", pričao je o povratku u Rad, reprezentaciji i ko je kriv što nije više puta pozivan. Otkrio je i gde se najlepše osećao u kojoj zemlji, s obzirom na to da ga je put vodio od Srbije, preko Kine, Španije i Indije, sve do daleke Australije i Novog Zelanda. A onda opet, do Srbije.

Logično, prva u moru tema bilo je kako mu je naslednik, tek onda smo prešli na fudbalske teme. Na novi gol u dresu „građevinara“. Svega 10 minuta provedenih na travi stadiona „Kralj Petar Prvi“ bilo je dovoljno da Kaluđerović presudi Proleteru i donese zlata vredan trijumf davljeniku Radu, koji je prvi ispod crte za opstanak, odnosno 15. na tabeli od 20 timova.

„Sin je i dalje u bolnici, ali se oporavlja od šoka. I dalje je borba. Bitno je se sada bolje i da je najgore prošlo. Čeka ga još jedna operacija. Što se Rada tiče, šta da kažem. Četvrti put sam obukao taj čuveni dres. Rad je moja kuća, tako se osećam. Kao da nikada nisam ni odlazio, domaćin sam ovde“, poručuje Andrija posle popodnevnog treninga na Banjici.

Prosto je neverovatno kako to život zna da izrežira... Teško da je i sam Kaluđerović pomišljao da će usred odlične sezone u Litvaniji, uslediti povratak u Srbiju...

„Obično sam se vraćao u Rad da oživim karijeru, ali sada sam iz dobre, odlične forme u Žalgirisu zbog privatnih razloga bio primoran da se vratim. Nisu pravili nikakav problem u Litvaniji, razumeli su moju situaciju. Nije bilo potrebe bilo šta da objašnjavam, znali su moju situaciju i pustili me. A Rad me je dočekao, kao i uvek raširenih ruku“, ističe Andrija.

Bolji povratak nije mogao da zamisli. Ušao je na poluvremenu i već u 56. minutu odlučio je pobednika u susretu 20. kola Superlige protiv Proletera.

„Ja sam napadač i moj posao je da dajem golove. Drago mi je što sam obezbedio timu pobedu. Za nas je svaka utakmica biti ili ne biti. Prvi smo ispod crte. Rad prema svom imenu i istoriji zaslužuje da bude u Superligi“, objašnjava 33-godišnji golgeter.

Hrvatska - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Hrvat je zamalo obukao dres Partizana – iz inata

S obzirom na to da je bio bez treninga dok se ekipa spremala, prosto se samo nametnulo pitanje kako je uspeo da ostane u formi.

„Radio sam individualno sa Radovanom Krivokapićem uz pomoć Branka Lazarevića. Mnogo su mi pomogli. A, igrao sam i najbolji mali fudbal u Srbiji sa sjajnim ljudima iz Novog Sada. Milanom Lanetom Jovanovićem, Milošem Krasićem i ostatkom ekipe. Ozbiljan tempo i sjajni ljudi. Jedno fantastično iskustvo i zahvalan sam im na tome. Prijalo mi je da očistim glavu od svega što se dešava“.

Kaluđerović je gol proslavio pokazujući slovo „L" što je prvo slovo imena njegovih naslednika.

„Gol je bio za sinove Lazara, Luku i Stefana. Nažalost, nisam imao više ruku pa da pokažem i slovo S“, kroz osmeh poručuje Andrija.

Neizbežna tema sa Kaluđerovićem bila je reprezentacija. Svega tri utakmice za A tim je premalo za nekog ko je u karijeri postigao toliki broj golova i igrao u čak 14 zemalja... Da mu sada nisu 33 godine možda bi i mogao da se nada pozivu, ovako... I sam Andrija je realan povodom bolne teme.

„Kasno je sada. Kada nisam bio pozivan dok sam bio u Zvezdi najbolji strelac prvenstva... Tada je Vladimir Petrović Pižon bio selektor, a pošto je dobio otkaz u Zvezdi imao je loš odnos s klubom pa niko iz Zvezde nije bio pozivan. Tada sam bio u najboljim godinama. Šteta. Inače, godine su samo broj. Možeš da budeš veteran i sa 25 godina. Sve je u glavi, kako se ti osećaš i koliko si srećan u sredini u kojoj se nalaziš. Hvala Bogu u Radu sam srećan. Pogledajte Ibrahimovića šta radi čovek u 39 godina, na terenu deluje ko mladić“, otkrio je tajnu o eliksiru mladosti momak iz Bačke Topole.

I za kraj smo sačuvali da nam otkrije gde mu je bilo najlepše, s obzirom na to da je srpski fudbalski globtroter obišao planetu uzduž i popreko.

„Nemam dilemu da sam najviše uživao igrajući u Australiji i u Novom Zelandu. Najlepše destinacije, samo što je jedinstven osećaj vratiti se kući i davati golove“, rekao je na kraju razgovora za Sputnjik majstor za golove Andrija Kaluđerović.

► Srbin izabran za igrača meseca u Španiji, a cena mu je porasla na 30 miliona!

► Svi „ratovi“ Nenada Lalatovića

► Sudija je život svoje porodice pretvorio u pakao – zbog crvenih kartona i „radovanja“ /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala