Evropski parlament poziva na obustavu beloruske nuklearne elektrane

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaBeloruska nuklearna elektrana
Beloruska nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Pratite nas
Evropski parlament usvojio je rezoluciju u kojoj se Evropskoj komisiji predlaže da radi na obustavljanju pokretanja beloruske nuklearne elektrane, sledi iz rezultata glasanja na plenarnoj sednici.

Prema tekstu rezolucije, Evropski parlament „poziva Komisiju da blisko sarađuje sa vlastima Belorusije kako bi se obustavio proces pokretanja elektrane sve dok se u potpunosti ne ispune sve preporuke Evropske unije date u okviru testova otpornosti i dok se ne preduzmu sve potrebne mere za povećanje bezbednosti, kao i dok belorusko društvo i susedne države ne budu pravilno informisane o preduzetim merama“.

Rezolucija je usvojena velikom većinom glasova – podržala su je 642 poslanika od 692 koja su glasala.

Beloruska nuklearna elektrana ​​je najveći rusko-beloruski ekonomski projekat. Glavni izvođač radova je „Atomstrojeksport“ (deo „Rosatoma“). Za elektranu je izabran ruski projekat NE sa reaktorima 3+ generacije VVER-1200, koji ispunjavaju najviše međunarodne zahteve za pouzdanost i bezbednost. Očekuje se da prvi blok elektrane bude pušten u komercijalnu upotrebu 2021. godine, a drugi – 2022. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala