Dalje od „lake zarade“ preko društvenih mreža - uglavnom se završi gubitkom

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaAmerički dolari i ruske rublje
Američki dolari i ruske rublje - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Pratite nas
Narodna banka Srbije ovih dana je upozorila građanstvo na opasnosti od trgovanja binarnim opcijama koje su visokorizične transakcije. Objašnjavajući šta je to i kako prepoznati opasnost, profesor bankarstva na Beogradskoj bankarskoj akademiji, Branko Živanović kaže da ponude za laku i brzu zaradu stižu preko društvenih mreža.

Binarna opcija se smatra finansijskim derivatom koji posredstvom aplikacija na društvenim mrežama uključuje zaintersovane u određene transkacije što može imati samo dva ishoda, da izgubite sve, ili da dobijete deo od uloženog novca.

S obzirom na karakteristike mnogi je smatraju najpribližnijom kladionici. Onaj ko se upušta u to treba određenog datuma i u odrećeno vreme da predvidi cenu onoga što je predmet binarne opcije i voljan je da, na primer, u to uloži 100 dolara.  

U slučaju da ste, primera radi, tačno predvideli da će cena naznačene robe 22. februara 2021. godine u 10 sati i 30 minuta biti veća od 25 dolara takozvani binarni broker će vam kao ulagaču isplatiti na početku utvrđenu zaradu. Ako je ona dogovorena u visini od 70 odsto ukupnog uloga, biće isplaćeno 70 dolara, a ako je cena ispod 25 dolara i niste pogodili, gubite svih 100 dolara.

© Depositphotos.com / PicsFiveBinarna opcija je finansijski derivat poput kladionice. Ako pogodite, nešto dobijete, ako ne pogodite gubite sve što ste uložili.
Dalje od „lake zarade“ preko društvenih mreža - uglavnom se završi gubitkom - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Binarna opcija je finansijski derivat poput kladionice. Ako pogodite, nešto dobijete, ako ne pogodite gubite sve što ste uložili.

Pozivi da rizikujete i zaradite stižu pojedincima putem pojedinih elektronskih platformi.

„Vama stigne poruka na različuite načine putem društvenih mreža koja zaintrigira vašu pažnju. Otvorite je, idete korak po korak, unosite svoje podatke, dok vam se obećava zarada i  blinka ponuda da ćete na brz i lak način svojim osećajem za posao steći veliki novac“, slikovit je Živanović.

Lakomost na laku zaradu uglavnom košta

Kupac ovakve opcije, praktično pokušava da kao „dobar poznavalac“ predvidi smer kretanja cene onoga u šta ulaže. Čovek se, kaže on, polakomi, uloži u vrlo kratkom roku na primer u kretanje kursa nekog para valuta, kretanje neke berzanske robe, barela nafte, žita, pamuka, kretanje nekog berzanskog indeksa, a niko ne može da garantuje koja će cena biti u datom trenutku. Ona u različitim delovima dana na različitim tržištima, pa čak i na istim, može da bude u većoj ili manjoj meri različita.

U slučaju uspešno predviđenog kretanja cene, ostvaruje se dobit u formi fiksnog unapred poznatog dela uloženog novca, što je obično 70-80 odsto uloga, koja treba da bude isplaćena preko elektronske platforme. U slučaju neuspešnog predviđanja gubi se ceo uložen iznos.

Živanović napominje da za razliku od tradicionalnih opcija kod kojih postoji formalizovani ugovor koji privrednim subjektima i pojedincima može da obezbedi zaštitu od potencijalnih gubitaka izazvanih nekontrolisanim kretanjima cena na finansijskim i robnim tržištima, toga nema kod takozvanioh binarnih opcija.

I ako ima dobitka, manji je od uloženog

Binarna opcija, kako ističe, spada u domen finansijsko-investicionih “ispada“.

„Razlika je u tome što kod ovog finansijskog instrumenta, ako ga tako možemo nazvati, vi nemate mogućnost i pravo izbora kao kod tradicionalne opcije - da li ćete transakciju realizovati u jednom trenutku ili po isteku roka odustati od nje. Samo imate mogućnost dobitka koji je u startu za tridesetak odsto manji od uloženih sredstva i gubitka, uz vrlo diskutabilnu mogućnost zaštite“, kaže Živanović za Sputnjik.

© Flickr / Dan MoyleUpuštanje u transakcije posredstvom binarne opcije uglavnom donosi gubitak jer je sistem tako dizajniran da je dobitak na strani binarnog brokera i platforme preko koje se sve odvija.
Dalje od „lake zarade“ preko društvenih mreža - uglavnom se završi gubitkom - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Upuštanje u transakcije posredstvom binarne opcije uglavnom donosi gubitak jer je sistem tako dizajniran da je dobitak na strani binarnog brokera i platforme preko koje se sve odvija.

Kako je upozorila Narodna banka Srbije, kupac binarne opcije u proseku gubi novac jer je sistem tako dizajniran da "šanse" idu u korist platforme.

Živanović napominje i to da za bezbednost računa investitora kao i konačnu isplatu ugovorne obaveze, u formatu tradicionalne opcije, garantuju međunarodne berze, prevashodno investicione ali i poslovne banke, investicioni fondovi, brokersko-dilerska društva, koji su najčešće visoke reputacije i nespornog kapitala.

 „U slučaju takozvane binarne opcije teško je i dokučiti ko je garant u krajnjoj instanci, pod koje regulatorno telo podleže njihovo poslovanje, uopšte, ko je nadležan za  arbitražu i eventualnu parnicu u slučaju spora“, ističe on.

Samo za hazardere

Na pitanje kolika je zastupljenost trgovanja tim binarnim opcijama, ističe da su one retkost i da za njima posežu investitori skloni riziku, u najvećoj meri pojedinci.

„Binarne opcije su širom sveta pod velikom lupom i mada su imale uzlet, njihov udeo je jako mali. Uglavnom se odnose, maltene na klađenje po engleskim pabovima. To je pre neki investicioni hir. Deca danas imaju pristupetim telefonskim aplikacijama, ali i roditeljskim karticama i to nosi dodatni rizik“, upozorava Živanović.

© Wikipedia / PedjaNbgRegulatorna tela širom sveta imaju negativan stav prema binarnoj opciji kao finansijskom instrumentu, na šta je građane upozorila i Narodna banka Srbije.
Dalje od „lake zarade“ preko društvenih mreža - uglavnom se završi gubitkom - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Regulatorna tela širom sveta imaju negativan stav prema binarnoj opciji kao finansijskom instrumentu, na šta je građane upozorila i Narodna banka Srbije.

Uz napomenu da regulatorna tela širom sveta imaju negativan stav prema tom takozvanom finansijskom instrumentu, on upozorava i građane i privredna društva uzdrže od takvih “bajkovitih“ investicionih avantura i izleta.

„U slučaju potrebe za nastupom na finansijskim tržištima usled viška likvidnosti naših građana i privrede, oni treba da se obrate na prvo mesto svojim poslovnim bankama, specializovanim i licenciranim brokerkim kućama, a u slučaju bilo kakvih nedoumica, sumnji, konačan odgovor potraže u Komisiji za hartije od vrednosi i u NBS koje će im otkloniti i poslednju dilemu“, savetuje sagovornik Sputnjika.

Tim pre što internet platforme ne ispunjavaju potrebne regulatorne zahteve, što ostavlja prostor za mnogobrojne prevare. Onima koji u tom kockanju sa binarnom opcijom budu na dobitku može da se dogodi i da platforma odbije da isplati ostvarenu zaradu. A moguća je, kako je napomenula NBS, i zloupotreba podataka bilo da su u pitanju kreditne kartice, bilo oni iz ličnih dokumenata korisnika koje su ostavili prilikom registracije na internet platformi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala