Amerika: Sankcije ostaju sve dok Rusija ne promeni politiku prema Ukrajini

© AP Photo / Craig RuttleSavet bezbednosti UN - arhivska fotografija
Savet bezbednosti UN - arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2021
Pratite nas
Amerika nikada neće priznati Krim za rusku teritoriju niti će ukinuti sankcije protiv Rusije sve dok ne Moskva ne promeni politiku prema Ukrajini, rekao je u Savetu bezbednosti UN predstavnik Misije SAD Rodni Hanter.
„Nikada nećemo priznati pokušaj Rusije da izvrši aneksiju Krima. Sankcije SAD kao odgovor na agresiju Rusije na istočnu Ukrajinu i okupaciju Krima ostaće na snazi sve dok Rusija ne promeni politiku“, rekao je Hanter na sednici koju je sazvala Rusija povodom šestogodišnjice potpisivanja Minskih sporazuma.

Rusija mora, rekao je on, odmah da prekine „agresiju na istočnu Ukrajinu i okupaciju Krima“.

„Pozivamo Rusiju da povuče svoje snage iz Ukrajine, da prestane da podržava oružane grupe i da ispunjava obaveze iz Minskih sporazuma“, naveo je američki predstavnik.

Rusija je, međutim, nebrojeno puta naglašavala da nije učesnik u konfliktu na istoku Ukrajine.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja napomenuo je da je nekadašnji šef Monitoring misije OEBS u Ukrajini Ertugrul Apakan ranije izjavio da „misija nije registrovala prisustvo ruskih vojnih jedinica u Donbasu“.

Podsetimo, Krim je postao deo Rusije 2014. godine, nakon referenduma na kojem je ubedljiva većina stanovnika ovog poluostrva glasala za ulazak u sastav Ruske Federacije.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala