Zaharova: Zapad pokušava da se meša u unutrašnje političke procese u Rusiji

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
Zapad pokušava da utiče na unutrašnje političke procese u Rusiji, uključujući i mobilizaciju sankcionog raspoloženja, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, to se dešava u kontekstu takozvanog „slučaja Navaljni“.

„Glavni zadatak inicijatora nije briga o zdravlju državljanina Rusije (Navaljnog), nije razjašnjavanje pravih razloga za ono što mu se dogodilo“, rekla je Zaharova, govoreći na zasedanju komisije Državne dume za istraživanje činjenica stranog mešanja u unutrašnje poslove Rusije.

„Radi se o još jednoj fazi mešanja u unutrašnje poslove uticanjem na unutrašnje političke procese i, shodno tome, mobilizacije istog sankcionog raspoloženja. To je direktan lanac“, istakla je Zaharova.

S tim u vezi, portparolka je rekla da Moskva namerava da pošalje međunarodnim organizacijama materijale koje je pripremila Državna duma Rusije sa primerima spoljnog mešanja u unutrašnje stvari zemlje, uključujući i one koji pokazuju podršku nezakonitim protestima iz inostranstva.

Incident sa Navaljnim 

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu. Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

Kasnije je Vlada Nemačke saopštila da su zaključke nemačkih stručnjaka potvrdile laboratorije u Švedskoj i Francuskoj, a paralelno, na zahtev Berlina, sopstveno istraživanje sprovodi Organizacija za zabranu hemijskog oružja.

Lekari su 7. septembra probudili Navaljnog iz kome, a nemačka klinika „Šarite“ saopštila je 23. septembra da je on otpušten iz bolnice

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala