Zaharova: Navaljni bez savesti, EU i NATO se mešaju u naša unutrašnja pitanja

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da bloger i opozicionar Aleksej Navaljni nema savesti. Ona je, takođe, rekla da se EU i NATO otvoreno mešaju u unutrašnja pitanja Rusije, pružajući podršku protestnom raspoloženju građana.

Zaharova je danas govorila pred Komisijom Dume koja se bavi istragom činjenica o mešanju stranih država u unutrašnja pitanja Rusije.

„Htela bih da kažem da su pružali podršku ili bilu uključeni u kampanju i zapadni mediji, kao i nevladine organizacije: Amnesti internešenel koji je Navaljnog nazvao ‘zatočenikom savesti’. To je oksimoron – ne može se ‘zatočenikom savesti’ nazivati čovek koji nema savesti, jer laže“, rekla je Zaharova.

Ona je rekla i to da Rusija ne može drugačije da tumači aktivnosti umešanih zemalja osim kao postupke u suprotnosti s međunarodno-pravnim principima i kao „pokušaj nesavesne upotrebe informacionih resursa s ciljem mešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja“.

Zaharova je rekla i da se NATO i EU otvoreno mešaju u unutrašnja pitanja Rusije, pružajući podršku protestnom raspoloženju stanovništva.

„U cilju političkog i ekonomskog obuzdavanja naše zemlje, i ne smao toga, nego i naučnog i industrijskog sektora, s ciljem sprečavanja razvoja naše zemlje tzv. kolektivni Zapad, a zapravo strukture NATO, Alijansa, primenjuju čitav spektar instrumenata obuzdavanja – to su i sankcioni mehanizmi, nezakoniti, kojim se zaobilaze međunarodne strukture, a to su i političke provokacije, kompromitovanje širenjem dezinformacija, očiglednih fejk vesti o našoj zemlji“, navela je Zaharova.

U tom kontekstu, stimulisanje protestnog raspoloženja stanovništva Rusije s ciljem destabilizacije unutarpolitičke situacije predstavlja direktno mešanje, rekla je Zaharova.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije organizatore neodobrenih protesta u znak podrške Navaljnom nazvao provokatorima.

Prema rečima predsednika Vladimira Putina, svi imaju pravo da iznesu svoje mišljenje, ali „sve što izlazi iz okvira zakona je neproduktivno, čak i opasno“.

U ruskim gradovima održani su 23. januara i 31. januara neodobreni mitinzi koji su se pretvorili u sukobe sa policijom, hapšenja onih koji su kršili javni red i mir i pokretanje krivičnih postupaka, uključujući i zbog pretnje masovnom zarazom kovidom 19.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala