„Velika Albanija“ u žiži kosovskih izbora /video/

Svet sa Sputnjikom
Svet sa Sputnjikom - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
Nikad oštrija retorika, nikad manja neizvesnost. Tako bi se ukratko mogla opisati napeta završnica trke za vanredne parlamentarne izbore na tzv. Kosovu zakazane za 14. februar.

Na izborima učestvuje 28 političkih subjekata sa 1079 kandidata za poslanike, ali je, bar što se tiče srpske zajednice, ishod manje-više izvestan: očekuje se pobeda Srpske liste. U taboru kosovskih Albanaca, ako i ima razlika po nekim pitanjima, u stavu prema Srbima se radi o  nijansama. Najekstremniju poziciju je zauzeo Ramuš Haradinaj koji preti ujedinjenjem s Albanijom, insistirajući na „međusobnom priznanju“ Beograda i Prištine.

Hoće li kosovski izbori značiti korak bliže „velikoj Albaniji“? Mogu li doneti izlaz iz političke krize ili će se agonija nastaviti? Ima li u Prištini uopšte neke političke opcije koja bi srpskoj zajednici donela boljitak? Kolika je opasnost od novog kruga destabilizacije južne srpske pokrajine, ko je podstiče a ko pokušava da je spreči? 

U emisiji „Svet sa Sputnjikom“ o situaciji pred izbore na Kosovu i Metohiji u našem studiju govore: advokat Goran Petronijević i prof. dr Mina Zirojević iz Instituta za uporedno pravo. Telefonom iz Kosovske Mitrovice uključujemo  predsednika izborne komisije opštine Severna Mitrovica Slobodana Dimitrijevića.

Emisiju uređuje i vodi Tatjana Trikić.

Slušajte nas na talasima Radio Novosti 104,7 megaherca, gledajte na fejsbuku Sputnjika ali i odloženo na jutjub kanalu Sputnjik Srbija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala