Upozorenje meteorologa: Povratak ledenih dana, moguća i crvena kiša iz Sahare

© Tanjug / JAROSLAV PAPSneg u Novom Sadu.
Sneg u Novom Sadu. - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
Tek što smo pomislili da nam je proleće već stiglo, iz Republički hidrometeorološkog zavoda (RHZS) najavljuju povratak ledenih dana, a od četvrtka i sneg. Paralelno, velika količina saharske prašine stigla je preko Sredozemnog mora u Evropu, a od sutra se očekuje i kod nas. Ta pojava poznata je crvena kiša i nije prvi put na vratima.

Ogroman prelaz godišnjih doba preko noći osetili smo prekjuče, kada nas je dočekalo hladno i tmurno jutro, gde su se uz iznenadno zahlađenje javile i prepodnevne padavine u Vojvodini, Beogradu, na zapadu i jugozapadu Srbije, kao i u Timočkoj Krajini.

Da ćemo na početak proleća ipak morati još da sačekamo jer mu vreme nije, pokazuju podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHZS) koji govore da se pravi zimski dani vraćaju najpre na visokim planinama, gde će pored jakog jugozapadnog vetra padati sneg, a zatim na jugu Banata, gde se očekuje oluja.

Danas će biti relativno toplo, bez padavina. Umereno do potpuno oblačno sa temperaturom od 13 do 17 stepeni u većem delu Srbije. Međutim, tokom noći dolazi do potpunog preokreta, tako da nas u četvrtak očekuje jače naoblačenje sa kišom i jakim olujnim severozapadnim vetrom.

Tokom dana kiša će preći u susnežicu, a potom u sneg uz dalji pad temperature, najpre na severu i zapadu, a u toku noći i u ostatku Srbije. Maksimalna temperatura tokom jutra kretaće se od 4 stepena dok će do sredine dana dostići čak 14, a zatim sledi postepeni pad do kraja dana. Što se tiče padavina, one se očekuju u veoma malim količinama i prestaće u četvrtak u toku noći.

Od petka nema više padavina, ali dolazi ledeno vreme i nastavlja se pad temperature, koja će u nižim predelima biti ispod nule, a na planinama će dostići čak minus 15 stepeni.

„Od petka možemo slobodno da zaboravimo one prolećne dana u kojima smo uživali prošle nedelje i da se dobro utoplimo u skladu sa godišnjim dobom jer nas očekuje temperatura u minusu i ledeni dani tokom celog vikenda“, rekao je za Blic meteorolog Đorđe Đurić.

Crvena kiša iz Sahare

Prašina koje u subotu poslepodne prekrila središnju Francusku, Švajcarsku, južnu Nemačku i Austriju, piše portal, najavila je da će se nastaviti severnije i istočnije. Do nedelje ujutro oblak s prašinom trebao bi stići do Beneluksa, Češke i Mađarske, a tokom dana preko Italije trebala bi stići i u naše krajeve.

Imajući u vidu da su temperature za 10 do 15 stepeni više od proseka za ovaj deo godine, i to zbog strujanja veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike preko Mediterana, pa sa ovim strujanjem stižu i čestice peska iz Sahare, tako da narednih dana kiša koja bude padala, može da bude „žuta“, „prljava“ ili „crvena“, odnosno „krvava“, kako je zovu, i može da sadrži čestice pustinjskog peska iz Sahare.

„Ovo je potpuno prirodna i bezopasna pojava i uobičajena pri ovoj sinoptičkoj situaciji. Zbog aktuelne situacije, narednih dana u Nemačkoj će padati sneg sa česticama peska iz Sahare, pa će on ponegde biti crvenkast ili žute boje“, napisao je meteorolog Đorđe Đurić na Fejsbuk profilu.

Šta je crvena ili krvava kiša

Crvena ili krvava kiša je meteorološka pojava koji sadrži čestice prašine crvene boje. One obično dolaze iz pustinja ili sličnih okruženja, a vruć vetar ih nosi kroz atmosferu stotinama ili hiljadama kilometara pre nego što prašina padne na tlo.

Te čestice padaju zajedno sa kišom dajući joj crvenkastu ili žućkastu boju.

„Ciklon se nalazi nad centralnim Mediteranom. U prednjem delu prema našim predelima struji veoma topao vazduh, koji je u sklopu južnog strujanja. Vazduh potiče sa severa Afrike i sadrži čestice peska iz Sahare. Kada ovaj vazduh prelazi preko Mediterana, kondezuje se i postaje bogat vodenom parom, pa se u našim predelima beleže ova crvena, odnosno žuta il obojena kiša i sneg”, izjavio je Đurić, prenosi Blic.

A padao je i žuti sneg

Fenomen crvene kiše zabeležen je u februaru 1954. godine, a iste godine, padao je žuti sneg na celom području Crne Gore i u mnogim mestima Srbije, te Bosne i Hercegovine. Dve godine kasnije, u junu, padala je žuta kiša u Istri, u Hrvatskom primorju i u Bosni.

To se desilo i 2018. godine u aprilu kada je našu zemlju pogodio snažan ciklon, poznatiji kao „Mediteranski uragan“, koji je pokupio velike količine peska iz Sahare, a jako južno strujanje do Srbije, Crne Gore i regiona donelo veoma topao vazduh, ali i „crvenu“ kiša koji u sebi sadrži čestice peska iz ove pustinje. Na tom putu došlo je do kondenzacije, nastali su oblaci, a samim i kiša. Tragovi kiše uglavnom su se mogli videti na automobilima, garderobi, prozorima, koji su uglavnom bili vidljivi nakon što se osuše, a u martu smo imali i „žuti“ sneg u Ivanjici.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala