U Srbiju stiglo još pola miliona kineskih vakcina

Pratite nas
Novi kontigent od pola miliona vakcina kineskog proizvođača „Sinofarm“ stigao je večeras u Srbiju.

Avion „Er Srbije“ sleteo je na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ oko 20.50 časova, a dočekale su ga premijerka Ana Brnabić i ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo.

Sredinom prošlog meseca Kina je Srbiji isporučila prvi kontigent od milion doza „Sinofarm“ vakcina.

Inače, u Srbiju je juče stiglo i 50.000 vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) za prvu dozu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u narednih 15 dana stići još 50.000 za drugu dozu.

Do kraja februara Srbija će dobiti još 88.000 doza vakcine „Fajzer–Biontek“, ali i vakcinu kompanije „Astra-Zeneka“, između 125.000 i 150.000 doza, do 20. februara, za šta je potpisan ugovor, prenosi Tanjug.

Ana Brnabić: Jednostavno - hvala Kini

Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras da Srbija, sa 500.000 kineskih vakcina koje su večeras stigle, ima ukupno čak 1,5 miliona tih cepiva, zbog čega su spašene hiljade života u Srbiji.

„Jednostavno – hvala Vam. Hvala Kini, predsedniku Si Đinpingu, na svoj podršci Srbiji i građanima Srbije tokom borbe protiv korona virusa, na ovolikoj količini vakcina koje su stigle u Srbiju“, rekla je Brnabićeva na aerodromu „Nikola Tesla“, gde je sa kineskom ambasadorkom Čen Bo dočekala avion Er Srbije sa novim količinama vakcine „Sinofarm“.

Kako je navela, uz današnjih 500.000 vakcina, Srbija ima 1,5 miliona kineskih vakcina, što je uz odličnu organizaciju vakcinacije pomoglo da Srbija bude druga zemlja u Evropi po broju vakcinacija i sedma u svetu, uz očekivanje da će pozicija biti još bolja.

„Ali, još važnije je da smo zahvaljujući ovoj količini vakcina uspeli i uspećemo da spasimo hiljade života. Zato sam presrećna i ne znam kako rečima da izrazim zahvalnost Narodnoj Republici Kini“, rekla je Brnabićeva.

Premijerka je naglasila da se tu ne radi o ugovorima i novcu, već o partnerstvu i prijateljstvu.

„Imamo dodatne ugovore i platili smo dodatne vakcine, ali smo 1,5 miliona vakcina dobili samo iz Kine“, rekla je Brnabićeva.

Ona je zahvalila i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jer je zahvaljujući njegovim naporima i ličnom prijateljstvom sa Si Đinpingom, Srbija došla do vakcina i u jedinstvenoj je poziciji u svetu da može da računa na ovoliku količinu vakcina.

Brnabićeva je čestitala Kinesku, lunarnu novu godinu građanima Kine, predsedniku i premijeru Kine, KP Kine.

„Želim nastavak svih uspeha, političkih, ekonomskih, zdravstvenih, a Srbija i Vlada Srbije će nastaviti da investiraju u čelično prijataljestvo Srbije i Kine“, rekla je Ana Brnabić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala