Šreder: Kada su Nemačka i Rusija bile prijatelji – u Evropi je vladao mir

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik odbora akcionera "Nord strim 2" Gerhard Šreder na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu
Predsednik odbora akcionera Nord strim 2 Gerhard Šreder na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
Sankcije nikad ne daju efekta posebno ne prema Rusiji, izjavio je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder.
„Znamo iz sopstvene istorije da, kada smo imali dobre odnose sa Rusijom, na kontinentu je vladao mir. Kada je bilo drugačije, nije bilo mira“, rekao je Šreder nemačkom listu „Handelsblat“.

On smatra da će gasovod „Severni tok 2“ biti uskoro završen, pošto je to u interesu Nemačke i Evrope. Šreder je pozvao da se projekat ne uvezuje sa drugim pitanjima i podsetio da su nemačke vlasti jasno saopštile: „Severni tok 2 je u našem interesu i želimo da on bude završen“.

Šreder se složio sa mišljenjem predsednika Nemačke Franka Valtera Štajnmajera da ne treba rušiti mostove u odnosima sa Rusijom, pošto je Moskva „suviše važna za međunarodnu politiku“. Bivši kancelar je naglasio da je Rusiji potreban novac od prodaje gasa i da je to važno za uzajamnu zavisnost.  

On je podsetio da je čak i za vreme SSSR postojala stabilna isporuka gasa i nafte. Nemačka „nikad nije imala problema sa isporukama iz Rusije“, a Rusija sa Berlinom oko plaćanja.

„Zašto tu nešto menjati?“, zapitao je Šreder, dodavši da su Nemačkoj potrebne isporuke iz Rusije, ne samo nafte i gasa, već i drugih ruda, kao što su retki metali.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala