Skinuta oznaka poverljivosti sa dokumenata o zverstvima nacista na Krimu /foto/

© Sputnik / Maks Vetrov / Uđi u bazu fotografijaSpomen-ploča žrtvama nacističkog koncentracionog logora "Krasni" na Krimu
Spomen-ploča žrtvama nacističkog koncentracionog logora Krasni na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) skinula je veo tajne sa arhivskih dokumenata o nacističkim masovnim ubistvima civila na Krimu tokom Drugog svetskog rata, saopštila je pres-služba Državnog saveta Krima, pozivajući se na potpredsednika krimskog parlamenta Vladimira Bobkova.

Bobkov je kao jedan od najvažnijih dokumenata naveo kopiju zvanične uredbe iz 1969. godine o pokretanju krivičnog postupka protiv oberšturmbanfirera SS (potpukovnika), načelnika nekoliko specijalnih jedinica sačinjenih od zatvorenika ─ Paula Capa.

Okidač koji je pokrenuo „lavinu“

„Taj zločinac, koji je lično učestvovao u ubijanju civila na Krimu, ponovo je uhapšen u Nemačkoj 1967. godine i osuđen je doživotnom kaznom zbog ubistva skoro 13.500 ljudi. Uprkos tako oštroj kazni, Paul Cap je pušten na slobodu 1986. godine i živeo je dugo. Preminuo je sa 94. godine“, rekao je potpredsednik krimskog parlamenta.

Prema njegovim rečima, 1970-tih godina prošlog veka taj krivični slučaj postao je pravi detonator ─ nakon njega je počelo masovno prikupljanje informacija za suđenja nacističkim zločincina.

Slučajno otkriće postalo je veliki politički proces koji je zatim prerastao u međunarodni dijalog i prvi vojni sud“, istakao je Bobkov.

Zapisnici saslušanja svedoka masovnih pogubljenja naroda Sovjetskog Saveza u koncentracionom logoru „Krasni“ omogućuju da se dopune saznanja o tim strašnim događajima.

Kako je rekao, „među arhivima su svedočenja prevodilaca koji su prešli u službu nacističke Nemačke i postali saučesnici u zločinima u simferopoljskom zatvoru Hitlerove službe bezbednosti SD“.

Bobkov je istakao da se pokazalo da su svedočenja civila važna, jer doprinose da se potvrde ranije otkrivene, ali nedokazane činjenice.

S tim u vezi, primetio je da je važna saradnja između istoričara i Istražnog komiteta po pitanju ponovnog uspostavljanja istorijske istine.

Otkriveni materijali predati su rukovodstvu Centralnog muzeja Tauride.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala