Saznajemo: CIK Kosova iznenada dao naredbu– postaviti Albance u biračke odbore u srpskim sredinama

© AP Photo / Visar KryeziuIzbori na Kosoovu i Metohiji, Priština
Izbori na Kosoovu i Metohiji, Priština  - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
Pred vanredne parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji Centralna izborna komisija Kosova dala je u sredu nalog da se u roku od sat vremena sprovede promena strukture biračkih odbora na severu Kosova i Metohije i sredinama gde su Srbi većina.

Iznenadna promena, kako je rekao advokat i bivši sudija sa Kosmeta Goran Petronijević, treba da bude sprovedena tako što će, ma koliko to bilo neobično, u sredinama gde na biračkom mestu  99 odsto glasača čine Srbi u biračkim odborima  biti četiri Albanca i dva Srbina.

Petronijević je u emisiji Svet sa Sputnjikom rekao da je, prema njegovim izvorima sa severa KiM, kao razlog za ovakvu odluku CIK navedeno da je po važećem zakonu Kosova i preporuci OEBS-a moralo da se vodi računa o etničkoj strukturi biračkih odbora i same izborne komisije na opštinskom nivou.

„Do sada je to bilo rađeno tako da se tamo gde je veća zastupljenost Srba koliko-toliko ispoštuje procentualna zastupljenost srpskog stanovništva u odnosu na ostale etničke grupe, međutim, naredba koja je data sada je potpuno nelogična i urušava predizborni proces,“ smatra Petronijević.

Na prošlim izborima, podseća on, Srpska lista je u tim sredinama dobila više od 90 odsto dok su ostali uključujući i albanske dobili oko pet odsto glasova.

„Imajući u vidu i dosadašnje rezultate izbora, i etničku strukturu, i važeće zakone na Kosovu i Metohiji, kao i preporuke OEBS-a oni su morali da usvoje predlog opštinske Komisije za koju su glasali i potpisali je svi članovi, dakle i Srbi i Albanci i svi ostali koji su u sastavu opštinskih izbornih Komisija,“ tvrdi Petronijević.

Prema navodima Petronijevićevog izvora, opštinskim izbornim komisijama se čak preti krivičnim progonom i daje im se rok od sat vremena da urade kako im je naloženo.

Sagovornik emisije „Svet sa Sputnjikom“ izrazio je sumnju da ova izmena sastava biračkih odbora u poslednji čas predstavlja pripremu za, kako je rekao, određenu vrstu izbornog inženjeringa, odnosno, – krađe na biračkim mestima.

„Jer prosto nema nikakve logike da tamo gde je 99 odsto Srba u biračkom odboru bude četiri Albanca i dva Srbina. Čini mi se da je ovo signal da se njihova bahatost pojačava,“ uveren je Petronijević.

Kako kaže, ne isključuje mogućnost da su tu bahatost naknadno dobili posle pisma američkog predsednika Džoa Bajdena u kome, čestitajući Srbiji nacionalni praznik, istovremeno pominje "međusobno priznanje" Beograda i Prištine.

Petronijević dodaje da ne zna kakva će biti ishod izbora, ali je uveren da ovo što se sada dešava na Kosmetu usmereno na pokušaj destabilizacije srpskog glasačkog tela, sa jedne strane, i pokušaj da se na bilo koji način razruši do sada postojeće jedinstvo Srba koje je dalo dobre rezultate u pogledu njihovog uticaja u kosovskom parlamentu što, kako kaže, Albancima očigledno ne odgovara.  

„Ovo je možda i pokušaj da se na mala vrata ugura i neki „albanski Srbin" koji bi mogao da bude njihovo opravdanje za sprovođenje ozbiljne i teške politike koja se priprema srpskom narodu na Kosmetu, a to je pogoršanje njegovog statusa,“ upozorava Petronijević.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala