Torlak bi uskoro mogao da počne sa prvom fazom proizvodnje ruske vakcine

© Sputnik / Radoje PantovićInstitut Torlak
Institut Torlak - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
Delegacija iz Rusije sutra stiže u Institut Torlak kako bi procenila tehnološke i kadrovske kapacitete Instituta za proizvodnju vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da je želja državnog vrha Srbije i Rusije da se proizvodnja te vakcine ostvari na Torlaku, te da su o tome nedavno razgovarali predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin.

„Prva faza bi mogla da krene naredna dva - tri meseca. Ona bi se ogledala u tome što bi Torlak obavljao punjenje i pakovanje bočica i ampula. Ministarstvo zdravlja je obezbedilo novac za kupovinu mašine za punjenje još 2016. godine“, rekao je Đerlek novinarima u Beogradu.

Druga faza bi podrazumevala izgradnju novog pogona, koji bi morao da zadovolji sve tehničko-tehnološke uslove.

„Državni vrh će pokušati da obezbedi da istovremeno krenemo sa prvom i drugom fazom kako bi što pre došli do konačnog rešenja, a to je da Srbija ima pogon za proizvodnju 'Sputnjik ve' vakcine“, naveo je on.

Planirano je da kapaciteti proizvodnje vakcine budu toliko veliki da zadovolje ne samo potrebe Srbije, već i regiona, prenosi Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala