Putin predlagao Makronu saradnju na slučaju Navaljni

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
Na sastanku sa glavnim urednicima ruskih medija, predsednik Rusije Vladimir Putin ispričao je detalje prvog telefonskog razgovora sa francuskim liderom, tokom kojeg je nudio pomoć ruskih stručnjaka u proučavanju uzoraka zaplenjenih nakon incidenta sa Aleksejem Navaljnim i uverio da, ako pronađu „bar nešto“ biće pokrenut krivični postupak.

„Pa ovo verovatno nije tajna. Možete reći“, dozvolio je šef države da se objave detalji razgovora, saopštio je jedan od učesnika sastanka za Sputnjik.

Prema Putinovim rečima, već u prvom telefonskom razgovoru sa Emanuelom Makronom nakon navodnog trovanja Navaljnog, Putin je francuskom kolegi predložio da ruski specijalisti otputuju u Evropu i zajedno rade u laboratorijama kako bi identifikovali otrov u uzetim uzorcima.

Osim toga, kako je naveo sagovornik agencije, ruski lider je uveravao Makrona da će se, ako nakon analiza bude pronađeno bar nešto, biti pokrenut krivični postupak.

Putin je, prema rečima učesnika sastanka, predložio i drugu varijantu za saradnju – da zapadni stručnjaci dođu u Rusiju i tamo ispitaju donete uzorke, ali je Makron to odbio.

Na kraju, prema rečima predsednika Rusije, ruska strana, koja je bila spremna za saradnju, nije dobila odgovore na svoje upite ni iz Francuske, ni iz Nemačke, dodao je sagovornik.

Incident sa Navaljnim 

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu. Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

Kasnije je Vlada Nemačke saopštila da su zaključke nemačkih stručnjaka potvrdile laboratorije u Švedskoj i Francuskoj, a paralelno, na zahtev Berlina, sopstveno istraživanje sprovodi Organizacija za zabranu hemijskog oružja.

Lekari su 7. septembra probudili Navaljnog iz kome, a nemačka klinika „Šarite“ saopštila je 23. septembra da je on otpušten iz bolnice

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Ruska strana više puta je isticala da ni Nemačka ni OZHO ne odgovaraju na zvanične upite. Takođe je naglašavano da su policija i tužilaštvo počeli da vrše provere na dan hospitalizacije Navaljnog.

Takođe je poznato da je nemačka obaveštajna služba BND imala pristup bojnom otrovu „Novičok“ od 1990-ih godina. Berlin nije demantovao ovu informaciju.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala