Proizvodnja ruske vakcine u Srbiji možda i pre kraja godine

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaVakcina Sputnjik Ve
Vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da bi se krajem godine, a možda i koji mesec ranije, moglo očekivati da u Srbiji počne proizvodnja ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

Đerlek je rekao da bi za dva do tri meseca „Torlak“ mogao da počne sa punjenjem i pakovanjem ruske vakcine.

On je, gostujući na TV Prva, naveo da će rad „Torlaka“ u proizvodnji vakcina imati dve faze, pri čemu je prva punjenje i pakovanje smeše koja bi u početku dolazila iz Rusije, a kasnije bi naš institut i sam proizvodio vakcinu.

Sputnjik V - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Još 50.000 doza vakcine „Sputnjik V“ stiglo u Srbiju /foto, video/
Istakao je da će Srbija biti prva zemlja van Rusije koja će proizvoditi rusku vakcinu.

Đerlek je napomenuo da je veoma dobro što je Ministarstvo zdravlja pre pet godina kupilo jednu od dve potrebne mašine i da je ostalo da se nabavi još jedna, koja je znatno jeftinija.

Kako je dodao, mnogo više detalja će se znati u subotu, po završetku razgovora sa ruskom delegacijom koji počinju sutra.

Investicija u proizvodnju vakcine je naša najbolja investicija u ovoj godini, jer je do vakcina koje drugi proizvode teško doći, istakao je Đerlek.

Đerlek je rekao da druga faza, odnosno faza proizvodnje podrazumeva i novi pogon za proizvodnju vakcine i da tu očekujemo veliku pomoć Rusije.

Kada je reč o količinama koje bi „Torlak“ proizvodio, Đerlek je kazao da bi to bilo više nego što je nama potrebno i da bi mogli i da izvozimo vakcine, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala