„Premijeru, idete tamo: Nisu u EU, vakcinišu kao ludi“: Češki mediji uoči posete Babiša Beogradu

© Tanjug / ZORAN ZESTICČeški premijer Andrej Babiš u poseti Beogradu
Češki premijer Andrej Babiš u poseti Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
Češki portal „Parlamentni list“ objavio je, uoči posete premijera Andreja Babiša Beogradu, tekst u kome hvali borbu Srbije protiv virusa korona i opisuje je kao jednog od evropskih lidera po brzini vakcinacije stanovništva protiv kovida-19.

U tekstu pod naslovom „Gospodine Babiš, vi idete ovde; Nisu u EU, vakcinišu kao ludi, imaju malo mrtvih i sve je otvoreno“, portal, koji se inače bavi političkim temama, opisuje kako protiče vakcinacija u Srbiji — da je vakcinisano skoro 600.000 građana, da ima milion doza u zalihama i još milion doza na putu.

Kako se navodi, Srbija je jedna od prvih zemalja koja je obezbedila isporuke „Fajzera“, „Sputnjika Ve“ (Sputnik V) i kineskih vakcina i da je za evropske uslove od početka godine imala velike količine vakcina.

Portal napominje da je Srbija, da je u Srbiji vakcinisano više od 550.000 građana, a broj potvrđenih slučajeva zaraze je do 2.000 dnevno, što je oko četiri puta manje nego u Češkoj.

Kao zanimljiv pokazatelj portal izdvaja to što Srbija ima najmanje preminulih na 100.000 stanovnika — 51.

Kineska vakcina protiv korone - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Vučić objavio video: „Divna slika iz Pekinga“ — kineske vakcine kreću za Srbiju
„Glavna razlika je, međutim, u tome što su mere u Srbiji znatno blaže nego u Češkoj. Srbi nemaju zatvorene restorane niti prodavnice, samo je ograničeno vreme kada se uveče zatvaraju. Tamošnji život je, za razliku od Češke, minimalno ograničen, a pored toga Srbi, za razliku od Čeha, uspevaju da epidemiju drže pod kontrolom i brzo sprovode vakcinaciju“, ističe se u tekstu.

Prema dostupnim informacijama, građani Srbije imaju još jednu prednost u odnosu na Češku — mogu slobodno da biraju koju vakcinu žele, i za to se izjašnjavaju preko onlajn prijave.

Kako se navodi, u trenutnoj situaciji, Srbiji ide na ruku činjenica da nije članica EU i da ne mora da se oslanja na isporuku vakcina dogovorenih u Briselu, koje znatno kasne.

Pored toga, Beograd dugi niz godina održava bliske odnose sa Rusijom, a poslednjih godina i sa Kinom — prošlog proleća, Srbija je bila među prvim zemljama u koje su se uputili kineski stručnjaci sa zalihama maski i druge zaštitne opreme, a Kinezi su čak poslali timove lekara u Srbiju koji su već imali iskustva sa kovidom.

Dodaje se da Srbija do sada ima obezbeđenu isporuku ukupno osam miliona doza vakcina različitog porekla, što je neophodno za vakcinaciju četiri miliona ljudi, ili oko 45 procenata stanovništva.

Dovoljan broj vakcina naveo je srpsku vladu da ponudi pomoć i okolnim balkanskim zemljama i celinama u kojima do sada nema nijedne vakcine.

Distribucija nemale količine doza ruske vakcine iz Beograda na sever Kosova, gde i dalje živi velika srpska manjina, imala je iznenađujuće posledice, jer su lideri ove jednostrano proglašene jedinice ne samo odbili vakcine i poslali poklon nazad, već su pokrenuli i istragu, nazivajući to provokacijom i kršenjem međunarodnog prava, ukazuje portal.

Sputnjik V - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Još 50.000 doza vakcine „Sputnjik V“ stiglo u Srbiju /foto, video/

Oni napominju da iako je srpski predsednik Vučić naglasio da vakcine koje je poklonila njegova vlada nisu samo za srpsko stanovništvo, Priština je odbacila poklon, uprkos činjenici da još uvek nisu obezbedili vakcine za svoj narod, preneo je Tanjug.

Za sada, tamošnji lideri imaju samo obećanje EU da će dobiti 100.000 doza vakcina u prvoj polovini godine, a smatra se i da jedan od razloga ovakvog njihovog postupka jesu vanredni parlamentarni izbori koji će se uskoro održati i na kojima kosovskim liderima ne bi išlo u korist da im je jedine vakcine koje imaju obezbedila vlada iz Beograda kojoj se protive.

Portal zaključuje da slučaj uspešne vakcinacije u Srbiji može da opovrgne mnoge tvrdnje da bez članstva u Evropskoj uniji ne bi bilo vakcina, kao i da se Srbiji veoma isplatila spoljna politika zasnovana na saradnji i težnji za dobrim odnosima sa svima.

Međutim, u drugom tekstu, češki premijer je pred dolazak u Beograd rekao da Češka neće krenuti putem Mađarske da vakciniše svoje stanovništvo vakcinama protiv korone, kao što su ruska ili kineska, bez evropske registracije.

„Sigurno ćemo čekati na odobrenje“, rekao je Babiš i dodao da bi Češka imala izvesnu prednost ako bi Državni institut za kontrolu lekova već imao dokumentaciju za rusku vakcinu dok se čeka na odobrenje Evropske agencije za lekove.

Medicinsko osoblje na Beogradskom sajmu na punktu za vakcinaciju - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2021
„Frankfurter algemajne“: Zašto Srbija uspešno vakciniše

Kako se navodi, sa češkim premijerom u Beograd je krenuo isti tim epidemiologa koji su prethodno bili u poseti Budimpešti kada je Babiš prikupljao iskustva Mađarske o ruskoj vakcini, iako ona tada još nije počela vakcinaciju „Sputnjikom Ve“ (Sputnik V).

„Srbija vakciniše naveliko. U proseku na broj stanovnika spada među najbolje na svetu tako da će nas interesovati njihova iskustva. Imaju iskustva sa vakcinama koje nisu bile odobrene u Evropskoj uniji. Interesovaće nas iskustva i sa primenom lekova sa antitelima koji mogu da spreče teško stanje“, rekao je češki premijer.

S Babišom u Beograd stiže i glavni zagovornik nabavke ruske vakcine i bez evropskog odobrenja, bivši ministar zdravlja Roman Primula, preneo je B92.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala