Letovi NATO iznad Krima? Evo šta u Moskvi misle o predlogu Kijeva

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaCrveni trg i Kremlj u Moskvi
Crveni trg i Kremlj u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
Nakon što je Ukrajina predlažila NATO-u da koristi vazdušni prostor iznad Krima za svoje operacije, u Moskvi su ocenili da takav scenario nije realističan i da se Alijansa neće odlučiti na sukob s Rusijom.

Poslanik ruske Dume Ruslan Balbek kaže povodom predloga Kijeva da u NATO možda sede rusofobi ali da su oni pre svega realisti.

„Ako u Kijevu misle da će avioni NATO sutra početi da lete iznad Simferopolja, onda su u zabludi ili su, naprotiv, previše naivni. U Alijansi, za razliku od tima (ukrajinskog predsednika Vladimira) Zelenskog, možda sede rusofobi ali su oni u prvom redu realisti. Uputiti avion prema Krimu to je isto kao da ste pilotu dali kartu za gubilište, ili, ako bude imao sreće, završiće u pritvoru u Simferopolju ako se uspešno katapultira iz oborenog aviona", naveo je on.

A onda, dodao je Balbek, sledi diplomatski skandal, sud.

„U Alijansi odlično znaju koje su potencijalne posledice i zato će Ukrajini da daju kontrapredlog – vi letite a mi smo uz vas srcem i dušom, a ako bude nešto opet ćemo da dignemo histeriju zbog ‘ruske agresije’ “, rekao je on.

Predlog Kijeva ranije danas je komentarisao i zamenik predsednik Međunarodnog komiteta Saveta federacije Vladimir Džabarov.

On je rekao da Ukrajina teži ka tome da dođe do oružanog sukoba između Rusije i NATO, ali da se Alijansa na to neće odlučiti.

Ukrajinski brod - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2020
„Crvena linija“ za Moskvu — NATO baza kod Krima

Podsetimo, ukrajinski ministar za infrastrukturu Ukrajine Vladislav Kriklij je tokom sastanka sa zamenikom generalnog sekretara NATO-a za odbrambenu politiku i planiranje Patrikom Ternerom rekao da se Ukrajina drži kursa integracija u evroatlantske sisteme kolektivne bezbednosti i da je jedno od najvažnijih pitanja – razmena podataka o vazdušnom saobraćaju.

Krim je postao deo Rusije 2014. godine, nakon referenduma na kojem je ubedljiva većina stanovnika ovog poluostrva glasala za ulazak u sastav Ruske Federacije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala