Kremlj: Uprkos velikim problemima, Rusija se zalaže za dijalog sa EU

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj i MIP Rusije
Pogled na moskovski Kremlj i MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
Moskva traži načine za normalizaciju odnosa sa Evropskom unijom, uprkos „velikim problemima“, treba da postoji mesto za dijalog, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

 

Prema njegovim rečima, Moskva je više puta saopštavala da žali zbog toga što EU ograničava dijalog sa Rusijom i da traži načine za normalizaciju odnosa.

„Upravo o tome i je i bilo reči na sastanku šefova diplomatije Rusije i EU. I rečeno je da uprkos velikim problemima u našim odnosima ipak treba da postoji mesta za dijalog. Između ostalog, tu ideju je izneo i sam gospodin Žozep Borelj“, rekao je Peskov, komentarišući izjavu šefa evropske diplomatije o pogoršanju odnosa Rusije i EU.

Kako je istakao Peskov, te izjave Borelja o potrebi za dijalogom, koje je iskazao tokom sastanka u Rusiji, „Moskvi više imponuju“.

„Što se tiče činjenice da su prevrat u Ukrajini i niz drugih konfliktnih situacija doveli do pogoršanja odnosa – da, slažemo se s tim, to je zaista tako. Te situacije su dovele do pogoršanja odnosa, upravo tada niz evropskih zemalja, koje su stavile svoje potpise na poznatom dokumentu, nije ispunio svoje obaveze, što je dovelo do državnog prevrata, nasilnog prevrata u srcu Evrope“, konstatovao je portparol Kremlja.

Upravo zbog toga su se odnosi Rusije i Evrope i pogoršali, podseća Peskov.

„Zbog toga su Evropljani prešli na praksu dvostrukih standarda, što je za nas bilo apsolutno neprihvatljivo. Na našu žalost tada je Brisel krenuo putem umanjivanja dijaloga sa našom zemljom gotovo u svim oblastima“, zaključio je Peskov.

Podsetimo, šef evropske diplomatije Žozep Borelj posetio je Moskvu 4-6. februara, a tokom svoje posete sastao se sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom i sa predstavnicima ruskih nevladinih organizacija U Moskvi je Borelj izjavio da postoje oblasti u kojima Rusija i EU mogu i treba da sarađuju, jer će u tom slučaju biti postignuti dobri rezultati, a Brisel se, prema njegovim rečima, zalaže za dijalog sa Moskvom, uprkos poteškoćama u odnosima.  

Međutim, Borelj je prilikom podnošenja izveštaja evropskom parlamentu u vezi sa njegovom posetom Rusiji rekao da se Evropska unija i Rusija nalaze na istorijskoj prekretnici po pitanju međusobnih odnosa. On je dodao da „Rusija nije opravdala očekivanja i nije postala savremena demokratija“. Borelj je takođe saopštio evroposlanicima da bi mogao da inicira nove sankcije Rusiji. Prema rečima visokog predstavnika EU, sukobi u Ukrajini, u Pridnjestrovlju, kao i situacija u Belorusiji, povećavaju tenzije u odnosima Rusije i Evropske unije.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala