„Jokić je ‚preslikao‘ Novickog i na to dodao nešto svoje“

© AP Photo / David ZalubowskiNikola Jokić i Dirk Novicki
Nikola Jokić i Dirk Novicki - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
Proslavljeni američki košarkaš Kevin Garnet pričao je o stanju košarke, a jedna od glavnih tema bio je srpski centar Nikola Jokić.

Garnet se penzionisao pre oko pet godina, a tokom karijere je važio za jednog od najdominantnijih krilnih centara u ligi.

Od doba kada je Garnet harao NBA terenima do današnjice se mnogo toga promenilo i sama košarka je evoluirala.

Bivši as Boston Seltiksa i Minesota Timbervulvsa to ne negira, već prihvata.

„Igra je na višem nivou. Znam da si rekao da su uspeo da uđeš u tim Vankuvera (priča sa čovekom koji ga intervjuiše prim. aut.), ali hoću da vidim da odradiš sprint, primiš pas i šutneš trojku. I onda to uradiš deset puta. Onda hoću da mi kažeš koliko si umoran. E, to današnji igrači rade po 48 minuta. Mislim da igrači od pre 20 godina ne bi bili u stanju da igraju današnju igru“, rekao je Garnet.

Igrači kao što su Nikola Jokić, centar Denver Nagetsa, su svojom inovativnošću uspeli da od NBA utakmica naprave spektakle veće nego što je to bio slučaj ranije.

Srpskog igrača su mnogi poredili sa Dirkom Novickim, Nemcem koji je svojim šutevima sa jedne noge svake večeri protivnicima postavljao domaće zadatke.

„'Fejdavej' šutevi, šutevi iz trka sa jedne noge, van balansa... to je sve Dirk Novicki doneo u ligu. A sada gledamo Džokera (Nikolu Jokića prim. aut.) kako igra i deluje kao da je on 'prelsikao' Dirka i na to dodao nešto svoje“, kaže Garnet.

U poređenju sa košarkom od pre 20 godina promenila su se i pravila.

Nikola Jokić u duelu sa Milvoki Baksima - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Jokić nastavio da „rešeta“, Denver nastavio da gubi /video/

„Pre 20 godina igrači su odbranu igrali rukama, sada to nije dozvoljeno. Zamislite da niste smeli da koristite ruke u odbrani protiv Majkla Džordana? Maltene nemoguće bi ga bilo čuvati“, kaže četrdesetčetvorogodišnjak koji je 15 puta bio Ol-star, jednom MVP i šampion lige, a jednom i najbolji defanzivac sezone.

Jokić je daleko od najveće inovatora ili nekog ko je prvi krenuo da menja NBA košarku.

Stef Kari (plejmejker Golden Stejta) je napravio revoluciju tako što je toliko konstantno krenuo da pogađa šuteve sa ogromne daljine. Klej Tompson i Demijan Lilard isto. Bekovi su promenili igru. Ne znam da li bi bekovi od pre 20, 30 godina uopšte imali mesto u današnjoj ligi. Ona je kreativna, kompetetivna, zanimljiva. Neko bi došao, predribrlao vas i polomio vam ligamente. Košarka je na jednom sjajnom mestu“, zaključio je Kej Dži.

► Amerikanci odabrali novac pre zdravlja

Srbin odlično počeo epizodu u Rusiji /video/

Aranitović za Sputnjik: Povrede su me usporile, siguran sam da će se sve vratiti

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala