Zaharova: Pristalice Navaljnog izvode akcije po američkom priručniku

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
Pripreme za akcije planirane 14. februar, koje su najavile pristalice Alekseja Navaljnog, sprovode se prema priručniku Sjedinjenih Američkih Država, smatra portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Recite, da li ste se pre toga interesovali, kako se organizuju neki događaji na teritoriji drugih država, na primer SAD ili drugih struktura NATO-a? Da li ste u toku, niste? Tamo je bilo razno cveće i trake. Pogledajte, unapred se promovišu vrlo popularne boje, simboli, 'heštegovi' i drugo. Da li ste zaboravili kako su sa ružama u rukama ušli u parlament Gruzije? Sa strane bi izgledalo veoma smešno, i pre i posle tog događaja, da nismo znali kako će se sve to završiti“, rekla je Zaharova u emisiji „Eho Moskve“, odgovarajući na pitanje da li se akcije planirane za 14. februar smatraju „podstaknutim od zvaničnika NATO-a“.
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Ko diktira EU? Zaharova dovela u pitanje sposobnost Brisela da samostalno donosi odluke

Saborci Navaljnog su ranije najavili nove proteste, predlažući stanovnicima Rusije da izađu u svoja dvorišta i zapale baterijske lampe.

Zaharova je podsetila da je u Ukrajini bio „narandžasti“ Majdan, takođe se prisetila i „arapskog proleća“, kada su organizovane masovne pobune u čitavom regionu, što je dovelo do smene nekoliko vlada i stvorilo političku krizu u zemljama regiona.

„Mi ne samo da vidimo ruku SAD-a, mi jednostavno znamo. Ovde nema šta da se sakrije, ništa ne treba izmišljati. Očigledno je da je to klasičan posao po istim priručnicima o kojima tako često govorite. Možda je nekome smešno. Ja, na primer, ne vidim ništa smešno u tome“, dodala je ona, odgovarajući na pitanje da li u ovim akcijama vidi „ruku SAD-a“.

U ruskim gradovima održani su 23. januara i 31. januara neodobreni mitinzi koji su se pretvorili u sukobe sa policijom, hapšenja onih koji su kršili javni red i mir i pokretanje krivičnih postupaka, uključujući i zbog pretnje masovnom zarazom kovidom 19.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je ranije da je poslao video-materijale visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepu Borelju, u kojima je prikazano kako vlasti u Rusiji i Zapadu reaguju na neodobrene mitinge. Lavrov je podsetio da je u utorak MIP Rusije ove materijale predalo ministarki Linde.

Sve o Alekseju Navaljnom i njegovom planu da smeni Putina, kao i protestima koje je organizovao iz zatvora saznajte u emisiji „Moj pogled na Rusiju“ glavne urednice srpske redakcije Sputnjika Ljubinke Milinčić:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala