Evropska komisija optužila Rusiju za dezinformisanje o vakcinaciji u Ukrajini

© REUTERS / GLEB GARANICHLekar hitne pomoći u zaštitnom odelu ispred bolnice za pacijente sa kovidom u Kijevu
Lekar hitne pomoći u zaštitnom odelu ispred bolnice za pacijente sa kovidom u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
Izvršni potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis optužio je Rusiju za navodno širenje dezinformacija vezanih za vakcinaciju protiv kovida 19 u Ukrajini, ne navodeći nikakve argumente.

Prema njegovim rečima, vakcinacija u Ukrajini može početi već ovog meseca.

„Međutim, zabrinuti smo zbog uticaja ruskih dezinformacija na proces vakcinacije u Ukrajini i spremni smo da pomognemo u borbi protiv ovih dezinformacija i skepticizma prema vakcinama“, rekao je Dombrovskis na konferenciji za novinare.

On, međutim, nije naveo primere za „ruske dezinformacije“.

Ranije je objavljeno da bi u Ukrajini u martu mogao da bude pokrenut Centar za borbu protiv dezinformacija. Prema rečima predsednika te zemlje Vladimira Zelenskog, Ukrajini je takav centar potreban kako bi se borila protiv lažnih vesti koje navodno širi Rusija.

Osim toga, ministar kulture zemlje saopštio je da Ministarstvo namerava da u martu predstavi strategiju za borbu protiv dezinformacija, usmerenu na povećanje medijske pismenosti stanovništva. Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da su ukrajinski mediji podvrgnuti stalnim proruskim dezinformacionim kampanjama.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala