Dan diplomata Rusije: Odavanje pošte Nikolaju Hartvigu /video/

© Sputnik / Stefan ĐurićDan diplomata Rusije, grob Nikolaja Hartviga na Novom groblju u Beogradu
Dan diplomata Rusije, grob Nikolaja Hartviga na Novom groblju u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
U Beogradu se obeležava Dan diplomata Rusije, 10. februar, kada je 1802. godine osnovano Ministarstvo inostranih poslova. Predstavnici Ambasade Rusije položili su vence na grob Nikolaja Hartviga na Novom groblju u Beogradu.

Ceremoniji odavanja pošte prisustvali su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko zajedno sa drugim predstavnicima Ambasade Rusije u Srbiji.

Bocan-Harčenko je istakao da je Dan diplomata Rusije veoma značajan praznik u toj zemlji i da su se tim povodom jutros oglasili i predsednik Ruske federacije Vladimir Putin i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

„Mi u Beogradu takođe imamo razlog da danas budemo veoma srećni zbog onoga što smo postigli uprkos ograničenjima i teškoj situaciji koju je prouzrokovala pandemija virusa korona. U svakom domenu ima dostignuća. Bilo je političkih kontakata. Naši predsednici su nekoliko dana ranije razgovarali telefonom, a ministar inostranih poslova je u Srbiji bio više nego u drugim zemljama“, rekao je Bocan-Harčenko.

© Foto : Sputnjiku ustupila Lola ĐorđevićAmbasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko
Dan diplomata Rusije: Odavanje pošte Nikolaju Hartvigu /video/ - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko

On je podsetio na paljenje Večne vatre i podvukao značaj tog čina, koji je okarakterisao kao potvrdu zajedničkog stava protiv pokušaja revizije istorije.

„Saradnja u spoljnoj politici i međunarodnim organizacijam razvija se na najbolji način. U tom kontekstu bih pomenuo prisnu i veoma efikasnu saradnju u okviru pokušaja rešavanja pitanja Kosova. Stav Rusije je poznat i neće se menjati ni na koji način. Dugoročno trajno rešenje koje bi odgovaralo interesu Beograda i bilo u okviru međunarodnog prava je moguće. To je rešenje zasnovano na Rezoluciji 1244, koje bi Savet bezbednosti UN mogao da potvrdi“, napomenuo je Bocan-Harčenko.
© Sputnik / Stefan ĐurićPredstavnici Ruske ambasade položili vence na grob Nikolaja Hartviga na Novom groblju u Beogradu
Dan diplomata Rusije: Odavanje pošte Nikolaju Hartvigu /video/ - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Predstavnici Ruske ambasade položili vence na grob Nikolaja Hartviga na Novom groblju u Beogradu

Polaganju venaca prisustvovali su i direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov i direktor ruskog trgovinskog predstavništva u Beogradu Andrej Hripunov.

Nikolaj Henrikovič Hartvig, ruski izaslanik u Beogradu, poslednjih godina pred izbijanje Prvog svetskog rata radio je na Balkanu i iznenada je preminuo baš uoči početka rata. Rođen je 1857. godine na Kavkazu u gradu Gori u današnjoj Gruziji, u osiromašenoj aristokratskoj porodici vojnog lekara, naturalizovanog Rusa nemačkog porekla.

Diplomatsku službu započeo je 1875. godine u Azijskom departmanu Ministarstva inostranih poslova Ruske imperije. Odmah se ispostavilo da mu je sudbina vezana za Balkan. Služio je kao ataše u tadašnjoj crnogorskoj prestonici Cetinju, a zatim je bio ruski konzul u bugarskom Burgasu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala