Britanski ugao: Evropskoj uniji preti raskol zbog ruske vakcine

© Sputnik / Aleks Maknoton / Uđi u bazu fotografijaZastava Evropske unije na ulici u Londonu
Zastava Evropske unije na ulici u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
Italija je „zapretila“ da će odobriti rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) usled sve većeg nezadovoljstva zbog toga što je vakcinacija u Evropskoj uniji stala. Na takav korak su spremne čak i Nemačka i Austrija, piše britanski portal „Dejli ekspres“.

Prema mišljenju autora članka, novinara Tima Maknaltija, odluka Rima da upotrebi rusku vakcinu „preti cepanjem Evropske unije“.

On podseća na izjavu savetnika za zdravstvo italijanskog regiona Lacio Alesija D'Amata koji je rekao da je vreme „ključni faktor“ u borbi protiv virusa korona i da će ruski „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) „najverovatnije postati jedno od sredstava koje će Rim iskoristiti“ kako bi ubrzao program vakcinacije u zemlji. On je dodao da Italija brzo može da dobije alternativnu vakcinu, „i da smanji vreme potrebno za birokratske procedure“, dok se Evropska unija bori da obezbedi adekvatne isporuke.

Autor članka ističe da Evropska unija ima poteškoća sa masivnom vakcinacijom protiv virusa korona zbog problema sa nabavkom vakcina kompanija „Astra zeneka“ i „Fajzer“.

Takođe dodaje i da je austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao da će njegova zemlja pozdraviti kineske i ruske vakcine, jer zemlje EU nisu u stanju da ubrzaju proces nabavki vakcine.

Novinar podseća da je i nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila da je otvorena za korišćenje ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

Juče je saopšteno da je Ruski fond za direktne investicije podneo zahtev za registraciju ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Evropskoj uniji 29. januara i postoji potvrda da je Brisel primio zahtev. Ističe se da od Evropske agencije za lekove zavisi kojom brzinom će zahtev biti odobren.

Podsetimo, prva zemlja Evropske unije koja je odobrila upotrebu ruske vakcine protiv virusa korona je Mađarska.

Ugledni naučni časopisu „Lanset“ saopštio je da je „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) sigurna i efikasna vakcina koja pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva bolesti kovid 19. Nakon višemesečnih istraživanja ruskih imunologa u kojima je učestvovalo 19.866 dobrovoljaca završena je treća faza kliničkih ispitivanja koja je potvrdila efikasnost vakcine od 91,6 odsto. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala